Otvorena izložba Sonje Bajramović i Marka Hajdarovića u galeriji Makina

Katarina i Monumenti – ‘‘Devastirane fatamorgane’’

• Otvorenje fotografske izložbe Sonje Bajramović i Marka Hajdarovića “Devastirane fatamorgane” održano je u petak, 6. travnja u pulskoj galeriji Makina. Fokus fotografa bio je na napuštenoj vojnoj zoni otoka Katarina i područja Monumenti te suživotu devastirane arhitekture i divlje prirode.

„Otkad živim u Puli, vojni kompleks na otoku Katarina, spojen mostom s kopnenim vojnim područjem Monumenti, jedna je od mojih omiljenih lokacija za fotografiranje. Od mog prvog susreta s prostorom, građani Pule su mi ovaj kulturno i povijesno neizmjerno značajan prostor predstavili isključivo kao devastiran, napušten i zaboravljen, gotovo mrtav. Serijom “Devastirane fatamorgane” želja mi je suprotstaviti se toj viziji umiranja prostora pokušajem dovođenja u pitanje same srži njegove funkcionalnosti (nakon nestajanja iste). Ova je serija za mene priča o rušenju materijalnih i arhitektonskih okvira postojećih zadatosti i osvajanje novih percepcijskih dimenzija. Želja mi je motivirati oko promatrača da makar i na tren izađe iz kategorija mrtvog, devastiranog, napuštenog i zaboravljenog prostora i prenijeti viziju života koji usprkos svemu i dalje buja“, piše Hajdarović u svom opisu projekta.

Sonja Bajramović u svom opisu napominje da prostor napuštenog vojnog kompleksa na otoku Katarina zajedno s kopnenim područjem Monumenti, za nju je od samih početaka bavljenja fotografijom predstavljao izazov i želju da taj zaboravljen prostor prikaže živim i dinamičnim.

„Prikazujući igru između sjena, prirodne svjetlosti i uzoraka u prirodi i svojoj okolini, želja mi je vizualizirati procese poput kretanja vjetra i svjetlosti, te analizirati formu i frakcije motiva kako bi ih prikazala u novom svjetlu. Koristeći duple ekspozicije često prikazujem pokrete svojih motiva koji me podsjećaju da promjena perspektive daje kompleksnost i ljepotu onome što inače smatramo „običnim“. Apstraktnu fotografiju doživljavam kao most između realnosti i ljudske imaginacije jer, za mene, stvari često nisu onakve kakvima se čine. Inspirirana činjenicom da je ljudska mašta i vizija nedodirljiva i gotovo uvijek neobjašnjiva, želja mi je izaći iz dvodimenzionalnih okvira fotografije unoseći u nju dubinu i pokrete koji stvaraju imaginarne pejzaže koji u promatraču potiču asocijacije, vizije i emocije na osobnoj razini“, piše Bajramović.

Izložbu „Devastirane fatamorgane“ moguće je razgledati u galeriji Makina do 29. travnja.

Priredio B. VINCEK

Fotografije Karin BOLKOVIĆ

Leave a Reply


6 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2018 | Impressum