Otvorenje izložbe Ljiljane Barković u Galeriji Luka

„Fragmentacije“

•Samostalna izložba Ljiljane Barković naziva „Fragmentacije“ u organizaciji HDLU-a Istre bit će otvorena u ponedjeljak, 16 travnja u 19 sati u pulskoj Galeriji Luka.

„Izložba koja je objedinjena pod nazivom Fragmentacije rezultat je višegodišnjeg istraživanja slikarske plohe kao geometriziranog i fragmentiranog likovnog polja koje se ne bavi dubinom, već slikarskom prostorom kao mrežom. Zapravo, višeslojnošću slikarskog prostora. Pod nazivom fragmentacije tu su slike koje su zapravo fragmenti misli, apstrahirane ideje o prostoru koji se pokreće kroz geometrijske likove i prostorna usmjerenja. Slika je apstrahirana i fragmentirana realizacija misli i ideja. Fenomeni fragmentarne slike kao vizije svijeta proizlaze iz utjecaja medija na slike, a isto tako i na štafelajne slike. Mediji utječu na čitav svijet gledanja. Takozvana „pikselizacija“ ekrana je utjecala na to da slika postaje simulakrum gdje nestaje jasna granica između kopije i originala. Suvremeni način gledanja je gledanje kroz medij…“, piše Barković.

Ljiljana Barković, rođena je 1980. godine u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. godine. U HDLU Rijeke je primljena 2013. godine, a u HDLU Istre 2015.godine. Bavi se umjetničkim radom na polju slikarstva i u mediju stakla. Od 2017.g. je članica umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeke. Kao umjetnička voditeljica organizira izložbe u galeriji „Cisterna“ u sklopu Zajednice Talijana Mošćeničke Drage koja funkcionira u ljetnim mjesecima. Galerija djeluje od 2014. godine. U ožujku 2015. godine je primljena na mjesto asistenta-vanjskog suradnika na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od tada kao vanjska suradnica radi na kolegijima na slikarskoj katedri (kolegij Slikarstvo), i na kolegiju Staklo (kod izv. prof. Antona Vrlića). Na APU Rijeka sudjeluje kao suradnica na više radionica i projekata za studente. Živi i radi u Mošćeničkoj Dragi.

Izložba koja ostaje otvorena do 30. travnja realizirana je sredstvima i uz potporu Grada Pule i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 + 5 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum