Bloomsday festival u Puli

Američka filmska zvijezda, irska književnost i Istanbulska konvencija

• Marilyn Monroe, Uliks i Pula sreću se 15. i 16. lipnja na festivalu Bloomsday Croatia na istarskoj obali, posvećenom jednom od najvećih pisaca svih vremena – Jamesu Joyceu koji je dio svog života proveo u Puli.

Zašto baš ime Bloomsday? Glavni lik „Uliksa“ se zove Leopold Bloom, a radnja je smještena u drugom najvećem hrvatskom gradu – Dublinu te se odvija na datum 16. lipnja. Taj datum je značajan za autora, Joyce je tada prvi put izašao s Norom, ljubavi svog života.

“Bloomsday je prepoznat kao festival s istaknutom vizualnom prezentacijom (VIZKULTURA – Vizualizacije svijeta Jamesa Joycea), a svake godine organizatori tragaju za dizajnerskim rješenjem i glavnim motivom festivala, a ove godine je to Merlinka. Zašto baš ona?

“Marilyn Monroe je djelovala u vrijeme kada nije bilo moguće na velikim ekranima rušiti stereotipe pa je često portretirana kao lijepa, naivna plavušica, ali detalji iz njezinog života ukazuju upravo suprotno – Joyceov „Uliks“ je inspirirao njezine improvizacijske vještine, a uz „Uliksa“ – u njezinoj knjižnici su pronađeni i „Dublinci“. Njoj u čast će se održati i projekcija filma „Moj tjedan s Marilyn“, a važna tematika ovogodišnjeg festivala je i položaj žene u današnjem društvu kroz prizmu kontroverzne Istanbulske konvencije.

“Također čitamo epizodu iz „Uliksa“ pod nazivom „Kirka“ u kojoj Joyce zamućuje granice roda još 1918. godine, a tematike čuvenog i kontroverznog roda će se dotaknuti irska Veleposlanica Olive Hempenstall i Zagreb pride. Festival od samih početaka slavi multikulturalnost, različitost, raznolikost, manjine, individualnost i toleranciju.

“Kroz KOZa kviz općeg znanja ćemo prokopati koliko su književnost i film ukorijenjeni u hrvatsku opću kulturu, a traže se najveći i nimalo pretenciozni pametnjakovići koji ne pametuju, a jednog dana bi mogli postati “joker ZOVI” ako ikada državne televizije odluče vratiti Milijunaša. Bez glazbe nema sreće pa će svoj premijerni live nastup imati zagrebačka kantautorica Mary May čiji je debitantski singl osvojio publiku i kritiku, ali ni plesa neće nedostajati. Uz prezentaciju tradicionalnih irskih plesova i stepa, posjetitelji mogu zaplesati i na plesnoj radionici hip hopa koja će proteći u znaku glazbenica“, navode organizatori.

Festival je ostvaren pod pokroviteljstvom Veleposlantstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule.

Izvor

Leave a Reply


1 + = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum