OBJAVLJEN HRVATSKI PROGRAM 65. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Deset hrvatskih filmova i pet koprodukcija u konkurenciji za Zlatne arene

U Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu predstavljen je Hrvatski program 65. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 14. do 22. srpnja. Ravnateljica Gordana Restović uvodno je istaknula zadovoljstvo selektiranim naslovima i iskazanim interesom autora za prijavljivanje u natjecateljski, ali i ne-natjecateljski program. Naglasila je da je organizacijski, Festival na samom završetku, te da se usklađuju posljednji programski i provedbeni zadaci.

„Pred nama je visoka obljetnica 65. festivala čije su organizacijske pripreme u završnoj fazi. Ovaj važan trenutak objave programskog dijela kockica je mozaika koji je nedostajao da bi se cjelina zaokružila. Vrlo sam zadovoljna prijavama i interesom za Festivalom te uz odabir našeg umjetničkog ravnatelja, vjerujem u jedno pravo filmsko ljeto u Puli. Obljetnice su uvijek zahtjevne, ali naš uhodan i entuzijastičan tim pripremio je određene novine i organizacijske cjeline u kojima će svatko pronaći nešto za sebe; bilo da se radi o filmskom, popratnom, praktičnom, izložbenom ili glazbenom programu. Festival je bogatiji za jedan dan. Naime, imajući na umu zahtjeve i želje posjetitelja i filmskih djelatnika, dan za najmlađu publiku izmješten je kako bi rasteretili subotnju večer dodjele nagrada, a u tu svrhu pridodali smo i pristupačnije pretprodajne cijene kompleta ulaznica za višečlane obitelji. Želimo da se tijekom festivalskih dana svi u Puli osjećaju – filmski“, kazala je Restović.

Umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković kazao je da će u Hrvatskom programu 65. Pulskog filmskog festivala konkurirati za nagrade 15 naslova, od kojih deset hrvatskih filmova i pet koprodukcija.

„U Areni će se premijerno prikazivati „Aleksi“ Barbare Vekarić, „Dom“ Daria Pleića, „Lada Kamenski“ Sare Hribar i Marka Šantića, „Do kraja smrti“ Anđela Jurkasa, „Za ona dobra stara vremena“ Eduarda Galića, „Duboki rezovi“ Filipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić, „Mali“ Antonia Nuića, te reprizno filmovi „Egzorcizam“ Dalibora Matanića, „Comic sans“ Nevija Marasovića i „Osmi povjerenik“ Ivana Salaja. Izvan konkurencije u Kinu Valli prikazati će se „Kameleon“ Dina Kosa i Frana Barunčića. U programu manjinskih koprodukcija su pak „Catalina“ Denijala Hasanovića, „Jimmie“ Jespera Ganslandta, „Ivan“ Janeza Burgera, „Žaba“ Elmira Jukića te „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića. Uz dugometražni film, programu neće nedostajati premijere prvih epizoda novih sezona dramskih serija poput „Novine“ Dalibora Matanića i „Crno-bijeli svijet“ Gorana Kulenovića te dokumentarnih serijala „Betonski spavači: epizoda Split 3“ i „Varoški Amarcord: 1. epizoda – Šibenik“. Selektirani su i kratki igrani filmovi „U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga“ Karle Lulić, koji će biti prikazan u Areni, te „Na vodi“ Filipa Lozića, „Ljeto 17“ Vena Mušinovića, „Pohanci“ Ivana Mokrovića te „Sandra i Marina“ Igora Jelinovića“, kazao je Vidačković.

Ravnatelj HAVC-a, Daniel Rafaelić istaknuo je kako je „upravo izvrsna suradnja HAVC-a i Filmskog festivala u Puli, kao jedinog nacionalnog filmskog festivala, pokazala da ta sinergija generira i čitav niz kvalitativnih pomaka.

„Od naglaska na svjetskim premijerama hrvatskih filmova do posebne pažnje koja se poklanja filmskoj baštini, od veće festivalske vidljivosti i prisutnosti domaćih filmskih stvaraoca do stjecanja potpuno ravnopravnog statusa koji svojom kvalitetom Pula ima i na međunarodnom planu, grad i festival, HAVC i Javna ustanova nastavljaju daljnje promicanje izvrsnosti kako hrvatskog filma, tako i domaće profesionalne festivalske organizacije“, kazao je Rafaelić.

Dugogodišnju uspješnu suradnju Hrvatskog Telekoma i Pulskog filmskog festivala istaknuo je direktor Sektora za marketing za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu Richard Brešković.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 + = 14

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum