Održan 2. Do It With Others festival

U organizaciji multimedijske platforme za edukaciju i razvoj EduSplash i Kluba Kotač u četvrtak, 3. svibnja   je u Društvenom centru Rojc započeo drugi Do It With Others festival. Ovaj trodnevni događaj zamišljen je kao okupljanje različitih umjetničkih rukopisa Pule i regije, ali i šire, što rezultira platformom za umrežavanje, suradnju i kreativno izražavanje. Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje se baziralo na glazbenom izričaju, ove se godine DIWO festival bavi mnogim aspektima suvremene umjetnosti; od likovne, izvedbene preko audio-vizualne i video umjetnosti do autorske glazbe i DJ kulture. Fokus je na intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu tehnologije, umjetnosti i inovativne upotrebe medija, a radovi se sadržajem referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture.

Kiša je prvog dana dijelom osujetila organizatore, budući su dio programa namjeravali odraditi u unutarnjem dvorištu Rojca, te se umjesto toga sve moralo odvijati u Klubu Kotač. Prvo je na programu bilo otvorenje izložbe mlade britanske multimedijalne umjetnice Sarah Maple, prije svega vrlo talentirane slikarice koja u svom radu koristi i video, fotografiju, performans, itd. Kćer majke Iranke i oca Britanca, Sarah se u svom umjetničkom radu hrabro i originalno dotiče delikatnih tema spolnog identiteta i s njime povezanim predrasudama, feminizmom, religijom, društvenim stereotipima, provokativno pomičući njihove granice. Činjenica da dolazi iz „miješane obitelji“, kako sama kaže, vrlo ju je rano navela na razmišljanje o vlastitom identitetu: „Počelo me zanimati kako se dvije različite kulture mogu spojiti i je li to uopće moguće. Također, u obitelji je poticana čednost tako da me interesiralo kako se to slagalo s izrazito seksualiziranim društvom. Zbog mojih osobnih iskustava uvijek smatram da je važno istaknuti i propitivati stereotipe i to volim raditi kroz zabavu i humor. Humor uvijek prenese poruku!“ Kao uzore Sarah posebno ističe žene poput Barbare Kruger, Faith Ringgold i Fride Kahlo, a općenito gravitira prema politički angažiranim umjetnicima.

Nastavak prve večeri DIWO-a bio je namijenjen Procesu, posebnom programu kluba Kotač usmjerenom na osvješćivanje društva o LGBTIQ zajednici, te – kroz zabavne i edukativne programe – promicanje jednakosti i ravnopravnosti u stvaranju društva bez barijera i predrasuda. Voditelj Procesa, Jan Franjul, ugostio je djevojke iz dva zagrebačka banda, koje su se potom i koncertno predstavile. Riječ je o ženskim bandovima Žen i Tus Nua. Jordi Ilić, Jelena Božić i Matea Milevoj su band Tus Nua osnovale 2014. U rujnu 2016. dovršile su album Horizonts koji je dostupan besplatno na njihovoj Bandcamp stranici, a upravo ga je službeno objavila i američka izdavačka kuća Weltraum-Wal Records iz Seatlea. U svom radu detalje svakodnevice uklapaju u svoju atmosferičnu glazbu, uz duhovite, kratke i dvosmislene, tekstove.

Grupu Žen, pak, čine Eva Badanjak, Sara Ercegović, i Ivona Ivković. Definiraju se kao „audio-vizualni progresivni indie post-rock band s queer feminističkim stavom“, a zajedno muziciraju već skoro deset godina. 2011. pokrenule su i platformu ŽivŽarŽur, putem koje se umrežuju s drugim DIY bandovima i zajedno lakše dogovaraju nastupe. Prvi album „I onda je sve počelo,’ objavile su u svibnju 2013. u izdanju queer feminističke kuće Unrecords iz Beča, a svoje su uratke objavile i na mnogim kompilacijama. Žen zaigrano seciraju rodne stereotipe i premošćuju granice audio i vizualnih umjetnosti, evocirajući putovanja kroz vokalne harmonizacije uronjene u simbiozu gitare, basa, bubnjeva i elektronike. U nastupu Žena vrlo im je bitan i vizualni identitet. VJ-ing, spotovi, ali i omoti albuma nadopunjuju glazbu i stvaraju cjelinu s njome.

Osim same glazbe u razgovoru s bandovima bilo je riječi i o vezi aktivizma i glazbe. Djevojke su pričale o činjenici da one kao queer osobe i žene svakim svojim nastupom uz glazbu uvijek imaju i dodatnu poruku jednostavno zato što je band sa ženama članicama ovdje još uvijek rijetkost. Govorile su o razlikama u prihvaćanju kod nas, na Balkanu i na sjeveru gdje su sve svirale i pripadajućim razlikama u otvorenosti društva.

Večer je svojim house setom zaokružio DJ Bebetto.

Tekst Daniela Knapić

Foto: web arhive umjetnika

Leave a Reply


− 3 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum