Otvorena izložba „Tinjan u 19. stoljeću“.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Tinjan, u Zavičajnoj zbirci Enriko Depiera u Tinjanu, u subotu, 12. svibnja, održano je svečano otvorenje izložbe naziva „Tinjan u 19. stoljeću“. Izložbu su uvodnim govorom otvorili predsjednik Udruge Zavičajna zbirka Enriko Depiera, Ivan Smoljan, i članica Udruge Nina Brečević.

Predsjednik Udruge u svom je govoru pozdravio sve prisutne, među kojima su bili i predstavnici Zaklade Adris, kao i ravnateljica Muzeja grada Pazina. Podsjetio je kako je Zbirka nastala cjeloživotnim zalaganjem njenog osnivača, pok. Enrika Depiere. Članovi obitelji Depiera doselili su iz Karnije u Tinjan, prema nekim podacima, već u 16. stoljeću, kao trgovci. U povijesti Tinjana ostavili su dubok trag, pa je Enriko, kao posljednji muški potomak te obitelji u Tinjanu, čitavog života strastveno skupljao predmete i građu u svoju privatnu zbirku, koju je 2013. godine darovao općini Tinjan. Napomenuo je kako je ova Zbirka po mnogočemu  specifična te da ona svakako prelazi granice lokalnog značaja i sadrži određene predmete koji to itekako potvrđuju. Primjerice, originalno pismo biskupa Dobrile upućeno obitelji Depiera, potom velik broj originalnih fotografija Tinjana i Istre koje je Vitorio Depiera okinuo dok još prosječni Istrijan nije ni čuo za fotoaparat. Tu se čuva i zbirka notnih zapisa svećenika Ptašinskog, koji je, podsjetimo radio na osnivanju prvog etnografskog muzeja u Hrvatskoj, u čemu nažalost nije uspio. Njegove vrijedne fotografije danas se čuvaju u HAZU, a notni zapisi pjesama u ovoj Zbirci. Naglasio je i izniman potencijal koji Zbirka ima kako za posjetitelje tako i za istraživače jer posjeduje zavidnu količinu arhivske građe koja tek čeka na analizu.

U suradnji s Etnografskim muzejem Istre, krajem 2016. godine započeo je proces dokumentiranja predmeta u Zbirci, godinu dana kasnije Zaklada Adris prepoznala je potencijal i vrijednost ove Zbirke pa je njihovom donacijom napravljen veliki korak na području očuvanja predmeta, dok je ovu izložbu podržala Općina Tinjan, na čemu im je Smoljan ovom prilikom zahvalio.

U sklopu izložbe snimljen je i prikazuje se kratkometražni dokumentarno-igrani film, o tinjanskim pleteničarima (muškarcima iz Tinjana koji su u 19. stoljeću nosili dugu kosu i naušnice), a priču o njima i danas prenose stariji tinjanci, kao i Ive Rudan u svojoj knjizi „Istarskim raskrižjima“, pojasnila je Nina Brečević okupljenima. Zahvalila se Kumpaniji Kosirići iz Tinjana koji su sudjelovali u snimanju ovog filma te je navela kako se nada i daljnjoj podršci institucija ovoj vrijednoj Zbirci, i kako je ovo tek prvo od niza događanja u Zbirci.

Zbirka je za posjetitelje otvorena uz prethodnu najavu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum