Prezentacija i koncert u Gradskoj radionici

„Digitalna pedagogija u glazbi”

• U sklopu Dana otvorenih vrata udruga – DOVU 2018, Gradska radionica za subotu 26. svibnja u svom prostoru na Stoji (Lj. Posavskog 10, Pula) najavljuje dva međusobno povezana događanja.

Prvo će u 19 sati biti održana prezentacija o digitalnim alatima kao nadopuni podučavanju glazbe. Riječ je o alatu za učenje sviranja, solfeggia te glazbene pedagogije koji se uspješno koristi u Estoniji, Kanadi i SAD-u. Više o tome govorit će Marko Jovanović te njegov gost i mentor, Kristo Käo, suosnivač aplikacije Match My Sound, a razgovor će se odvijati na engleskom jeziku.

Nakon prezentacije, publika će u 20.30 sati imati jedinstvenu prigodu poslušati koncert klasične glazbe na kojem gostuju cijenjeni estonski gitarist i glazbeni pedagog Kristo Käo (theorbo-velika lutnja, klasična gitara) i pulski kompozitor i profesor violine Silvano Kalagac (violina) sa specijalnim programom pripremljenim samo za ovu večer.

Prezentacija je dio aktivnosti unutar European music incubator eksperimentalnog trening programa namijenjenog glazbenicima u usponu, a sufinanciranog iz EU programa Kreativna Europa. Na natječaju za prijem u program od 135 prijavljenih, izabrano je sedmero sudionika, a svakome od glazbenika dodijeljena je posebna tema. Pulski umjetnik te profesor glazbe, Marko Jovanović, jedan je od izabranih glazbenika, a sudjeluje s temom: „Digitalna pedagogija u glazbi“. On objašnjava odabir ove teme sljedećim riječima: „Obzirom da su se uvjeti učenja promijenili, važno je da su alati za učenje interaktivni. Bez obzira na dostupne muzičke gadgete, većina instrukcijskog materijala u muzičkoj edukaciji je jednosmjerna jer daje sadržaj bez povratne informacije te nedostaje prilagodba individualnom učeniku i njegovim potrebama. Također, digitalna pismenost u Hrvatskoj još je uvijek na niskom nivou. Kristo Käo, koji je moj mentor u ovom programu, jedan je od kreatora platforme koja od 2007. radi na principu interaktivnog podučavanja. U suradnji s njime pokušavam takav model učenja približiti našim učenicima“. Trenutno se odvija ciklus radionica tijekom kojeg se glazbenici uključeni u projekt, zajedno sa svojim mentorima sastaju u Tallinnu, Liverpoolu, Zagrebu, Nantesu i Genovi te uče i razvijaju nove modele izvan tradicionalnih okvira popularne glazbe.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum