Tjedan Europe u Kući fresaka u Draguću

Predstavljanje online baze „Istarska kulturna baština“

• Tjedan Europe u Kući fresaka u Draguću bit će obilježen u srijedu, 9 svibnja s početkom u 19 sati kada je na programu prezentacija projekta online baze kulturne baštine naziva „Istarska kulturna baština – Patrimonio culturale Istriano“. Riječ je o detaljnoj bazi kojoj će svatko moći pristupiti putem domene www.ppmi.hr – Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

„Radi se o opsežnom digitalnom katalogu svjetovne i crkvene baštine Istre s čijim je sačinjavanjem krajem 2017. godine započela Kuća fresaka u Draguću, odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Katalog će se otvoriti za javno korištenje u sklopu Europske godine kulturne baštine 2018. a do sada ga čini oko tisuću kataloških jedinica, puni se svakim danom pa taj broj varira. Naša namjera je uključiti u njegovo sastavljanje što više pojedinaca i institucija, cilj nam je svake godine obogatiti ga s pet tisuća novih unosa. Online baza sadržavat će sve što smatramo baštinom – od građevina u povijesnim jezgrama i njihovih interijera i pojedinačnih nepokretnih kulturnih dobara svih namjena, preko arheoloških lokaliteta, pa do pojedinačnih predmeta, umjetničkih i uporabnih, povijesnog oruđa i oružja, dijelova arhitektonske opreme, sekundarne dokumentacije, crteža, nacrta, fotografija. Uz slikovnu identifikaciju korisnicima će biti dostupna i jasna tekstualna identifikacija. Kako je riječ o opsežnom projektu u koji će se uključiti i druge institucije, a namijenjena je širokom krugu korisnika, pozivamo sve zainteresirane, sve kolege u struci, znanosti i kulturi, da prisustvuju prezentaciji početne faze kataloga prije njegove internetske aktivacije i iznesu svoja mišljenja i prijedloge“, piše u pozivnici.

Na predstavljanju će o različitim aspektima kulturne baštine govoriti Sunčica Mustač, Ivan Matejčić i Maurizio Levak.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 9 = 0

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum