23. Jazz u lapidariju otvara North East Ska Jazz Orchestra na Trgu slobode

Svake srijede tijekom lipnja i kolovoza Poreč će uživati u vrhunskim jazz koncertima. 23. Jazz u lapidariju ove godine nudi bogatu paletu izričaja iz cijeloga svijeta, od jamajkanskih ritmova preko komornog džeza pa sve do izvedbi porečkih jazz glazbenika. Festival u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine održava se od 11. srpnja do 29. kolovoza, a sve počinje velikim koncertom otvorenja na Trgu slobode, gdje će u 21 sat nastupiti talijanski big band North East Ska Jazz Orchestra.

fb 1920×1080

Nakon koncerta otvorenja na glavnom porečkom trgu večer će završiti glazbenom poslasticom u lapidariju porečkog muzeja, velikim jam sessionom 19 članova North East Ska Jazz Orchestra, među kojima su i Jurica Prodan i Luka Vrbanec iz Techno Vikingsa. Festival se nastavlja 18. srpnja kada Austrijski kulturni forum u Poreč dovodi komorni jazz ansambl HI5, a tjedan kasnije nastupit će Ton Risco European Quartet, predvođen jednim od najboljih europskih vibrafonista mlađe generacije.

Na jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom, kroz prizmu suvremenog jazza, publiku će povesti i izvanredni Tamara Obrovac Transhistria Ensemble. Unikatnu glazbu i prepoznatljivi vokal Tamare Obrovac te spontan, inventivan i snažan nastup njezina međunarodnog ansambla, publika će moći doživjeti iznimno u utorak, 31. srpnja.

Mješavinu hip-hopa, elektronske glazbe i džeza početkom kolovoza donosi DRT/PWR (Dirty Power). Za bubnjeve i elektroniku uživo u bendu brine Porečanin Alex Brajković, a ostali članovi benda dolaze iz Francuske i Italije te s Novog Zelanda. Još jedan izvođač s južne hemisfere nastupit će u lapidariju. Multiinstrumentalist i improvizator Trevor Brown iz Australije vraća se u Poreč s projektom Bura, a ovom će prilikom zasvirati saksofon, flautu i klarinet.

Do kraja kolovoza održat će se još tri koncerta na kojima će se iskazati prvenstveno domaći glazbenici. Pod imenom B’s FUNstallation nastupit će šest glazbenika mlađe hrvatske jazz generacije – Miron Hauser na trombonu, Mario Bočić na tenor-saksofonu, Luka Žužić na klaviru, Goran Rukavina na kontrabasu i Adriano Bernobić na bubnjevima, okuplja ih trubač Zvonimir Bajević. Zoran Majstorović s Atma Mundi Ensembleom predstavit će album The Road to Skitacha, koji mu je donio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje skladateljsko ostvarenje hrvatskog jazza u 2016.

Posljednji koncert na rasporedu je 29. kolovoza kad će Oleg Kireyev Quartet zatvoriti 23. Jazz u lapidariju izvedbama džez-standarda i autorskih skladbi. Kao dio ove rusko-hrvatske jazz priče nastupit će i domaći Matija Poropat na klaviru i, još jednom, Alex Brajković.

Za novi vizualni identitet festivala zaslužna je Porečanka Sabina Damiani. 23. Jazz u lapidariju odvija se u sklopu Poreč Open Air Festivala, a organizira ga Pučko otvoreno učilište Poreč. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Poreča, Turističke zajednice grada Poreča, Valamar Riviere i Austrijskog kulturnog foruma.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum