LOCAL AWARENESS RAISING LAB U POREČU

Cjelogodišnji gradski ritam, obitelji na porečkim trgovima i ulicama, reguliran promet u središtu grada… O tome kakav je Poreč danas, a kakav bi mogao biti, diskutiralo se prošloga tjedna u Učilištu na prvoj lokalnoj radionici u sklopu projekta EU-a I-Archeo.S. Dionici iz kulture i turizma do srpnja će formirati javno-privatni klaster koji će u idućih pet godina kreirati i provoditi novi gradski sadržaj, a za nešto manje od godinu dana organizirati i prvu manifestaciju.

Uz osnaživanje baštine i porečkih specifičnosti klaster za ciljeve postavlja i podizanje svijesti o javnom prostoru te kulturi življenja. Na javnim površinama planiraju se iskustveni sadržaji poput radionica mozaika pa će se svi zainteresirani građani i gosti moći direktno upoznati s njegovom izradom. Sveprožimajuća atmosfera, koju se nadaju postići, potaknut će nove gospodarske tokove i očuvanje baštine kroz njezinu bolju artikulaciju, ali i poticanje rada ključnih dionika.

Manifestacija na rasporedu početkom svibnja 2019. poslužit će kao ogledni primjer modela koji bi mogao šetati kalendarom i tako gradu nuditi kulturno-turistički sadržaj izvan sezone. Cjelokupna ponuda bit će objedinjena u mobilnoj aplikaciji, koja će biti prilagođena osobama s invaliditetom. Na formiranju klastera radit će se do druge lokalne radionice u srpnju, kad će biti potpisani sporazumi o suradnji.

Hrvatski i talijanski partneri – Pučko otvoreno učilište Poreč, Grad Pazin, Grad Crikvenica, Teatro Marche iz Ancone, Regione Abruzzo i nositelj projekta Teatro Pubblico Pugliese – kroz projekt I-Archeo.S. do lipnja 2019. uspostavit će integrirani sustav usluga za valorizaciju kulturne i prirodne baštine na svojim područjima. Projekt vrijedan 1.176.243 eura financiran je u okviru Europskog programa za prekograničnu suradnju 2014-2020 Interreg V-A Italija-Hrvatska, od čega 999.806 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Datumi druge lokalne radionice bit će objavljeni uskoro na internetskim stranicama Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum