Međunarodni virtualni inkubator FET-a i COMAS-a

U suradnji s partnerima iz College of Managemet Academic Studies (COMAS) iz izraelskoga grada Rishon LeTziona, s kojima Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ (FET) već niz godina surađuje na projektima i razmjenjuje studente i nastavnike, pokrenut je Međunarodni virtualni inkubator (International Virtual Incubator, IVI). FET već ima Studentski poduzetnički inkubator (SPIN), otvoren za sve studente Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (UNIPU), a IVI će pružiti dodatne mogućnosti studentima i njihovim mentorima širom svijeta da razvijaju svoje poduzetničke, inovativne ideje i projekte. U virtualnome svijetu granice ne postoje, pa su tako tijekom svibnja i početkom lipnja izraelski i hrvatski studenti u interdisciplinarnim međunarodnim timovima kreirali, razrađivali i na kraju predstavljali svoje inovativne proizvode i usluge mentorima u Puli, Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku, a da se nisu morali maknuti iz svojih učionica.

Za studente 1. godine diplomskih studija Management i poduzetništvo i Financijski management, koji slušaju kolegije Poduzetništvo i gospodarstvo (nositeljica izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar) i Strateško računovodstvo (nositelj izv. prof. dr. sc. Robert Zenzerović) bila je ovo nova i uzbudljiva prilika da se okušaju u međunarodnom komuniciranju (na engleskome jeziku), upoznaju druge kulture, iskoriste sve svoje resurse, znanja i unaprijede kompetencije, koje će prepoznati budući poslodavci. Seminarska je nastava ovim projektom dobila posve drugo značenje. Umjesto pisanja eseja i seminarskih radova i citiranja drugih autora, studenti su se morali snalaziti u novim okolnostima, dijelom s nepoznatim osobama, u različitim, neplaniranim, ponekad nepredvidivim situacijama i brzo donositi odluke.

Projekt IVI odvijao se tijekom mjesec dana u četiri hackathona (hack + marathon), petkom od 10 do 16 sati. U Puli su studentima, osim profesorice Violete Šugar, pomagale asistentice Roberta Kontošić Pamić i Adriana Galant, dok su u Rishon LeTzionu to bili profesorica i dopredsjednica COMAS-a Dafna Kariv i njezini asistenti Tal Berman i Revital Altberger.

Prvi je hackathon (pod nazivom Me, odnosno Ja) bio namijenjen upoznavanju. Studenti su se kroz različite metode igara i testova međusobno upoznavali i otkrivali one poduzetničke osobine, koje će im kasnije pomoći u sastavljanju timova. Bilo je zanimljivo i zabavno, a za neke možda i stresno, jer su morali iskoračiti iz svoje sigurne zone. Rezultat je bio dvominutni video na temu „Tko sam ja kao poduzetnik“.

Tijekom drugoga hackathona različite su se osobnosti trebale spojiti u timove prema zajedničkom odabiru tema, poput umjetne inteligencije 3D printinga, autonomnih vozila, dronova i tome slično. I ovdje su došli do izražaja kreativnost, snalažljivost, komunikativnost, sklonost timskome radu, fleksibilnost i sposobnost rješavanja problema.

I sve je to bilo usmjereno konačnom rezultatu, a to je ideja, odnosno inovativan proizvod ili usluga. Na trećem su hackathonu timovi razrađivali ideju, definirali kupca/klijenta/korisnika svojih proizvoda ili usluga i pripremali „priču“, odnosno izlaganje pred međunarodnim mentorima na tzv. Demo Dayu tjedan dana kasnije. U Puli su timove mentorirali doc. dr. sc. Sven Maričić i dr. sc. Nikola Tanković, stručnjaci za visoku tehnologiju, profesori UNIPU i mentori u SPIN-u. Putem video chata timovi su naizmjenično komunicirali i s mentorima u Rishon LeTzionu, Roterdamu i New Yorku. Svi su oni studente savjetovali kako da što bolje, kvalitetnije i cjelovitije predstave svoje ideje potencijalnim investitorima ili partnerima. Na kraju su pohvalili zanimljive ideje o rješavanju nekih od velikih aktualnih problema, kao što su minirana područja, koja bi se mogla razminirati korištenjem dronova ili sigurnosni sustavi protiv krađe vozila, sustavi alarmiranja u slučaju opasnosti od sudara, 3D printeri za obnavljanje koraljnih grebena ili poljoprivredni dronovi.

Ovakav projekt i komunikacija između Hrvatske, Izraela, Nizozemske i SAD-a ne bi bili mogući bez logistike i suradnje informatičkih stručnjaka COMAS-a, koji su kreirali mrežne stranice projekta i sučelje za izravnu audiovizualnu komunikaciju timova, te FET-ovog informatičkog stručnjaka Daria Kukuljana.

Projekt Međunarodnog virtualnog inkubatora nastavit će se, a u planu je i širenje mreže partnerstva.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum