Radionica Interpretacije grada na pulskom Sveučilištu

U suorganizaciji CKPIS-a i Inštituta za kulturne in spominske študije (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) na pulskom se Sveučilištu 14. i 15. lipnja 2018. održava radionica “Interpretacije grada. Etnografski, historiografski i kulturološki uvidi”.

Godinu dana nakon prve radionice Misliti jugoslovanski socializem tri desetletja kasneje održane pri Institutu za studije kulture i sjećanja ZRC SAZU u Ljubljani i organizirane u suradnji s CKPIS-om Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. namjera nam je okupiti pozvane istraživače na drugoj dvodnevnoj radionici s temom: Grad. Razumijevajući ju na izrazito širok način, želja nam je navedenu temu analizirati iz tematski i metodološki različitih očišta, a koja bi svoja sidrišta imala u etnologiji, antropologiji, kulturologiji i historiografiji iako su i uvidi iz ostalih humanističkih i društvenih grana dobrodošli. Cilj je radionice da kroz pojedinačna dvadesetominutna izlaganja i razgovore nakon izlaganja kroz dva dana promišljamo o gradskim prostorima, njihovim transformacijama ali i praksama koje su uvjetovali. Gradovi su, zajedno sa cjelokupnim društvima u našoj regiji, posljednjih trideset godina bili zahvaćeni snažnom neoliberalnom logikom koja je mijenjala njihova lica i naličja kao i živote njihovih stanovnika. Iz te se činjenice rađa nužnost da se ideja grada sagleda empirijski utemeljeno i historiografski komparativno: na domaćem terenu ta se dvostrukost u mnogočemu ocrtava na osi socijalizam – postsocijalizam, a izražava kroz termin tranzicija. U gradsko su tkivo i danas nerijetko upisane ideje modernog kao i ideali javnog i zajedničkog koje još uvijek svjedoče o potrebi da se pripada zajednici utemeljenoj u određenom fizički i svakodnevno dosežljivom prostoru i teritoriju. Možda i iz takvog stanja stvari proizlazi i generiranje cijelog niza drugosti – klasnih, etničkih, generacijskih, ruralnih u odnosu na različita razumijevanja pojma grada i urbanog, a koje se definiraju kroz specifične prakse i njihovu simboliku.

Predavanja će održati Boris Koroman („Književnost i grad: Što je grad bez Zagreba?“), Iva Kosmos i Martin Pogačar („Kako je došao turizam i kako smo zaboravili tvornicu – slučaj tvornice ribljih konzervi „Kvarner“ u Malom Lošinju“), Danijela Lugarić („Kada zidovi progovore, što govore? O književnim grafitima Moskve i Sankt-Peterburga“), Andrea Matošević („Imponderabilija grada: Etnografija pulske tapije“) i Tanja Petrović („Grad i vojska, vojska i grad: Prisustvo JNA u Puli, tragovi i sećanja“).

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 9

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum