Izložba ALEMA KORKUTA u Muzeju suvremene umjetnosti Istre

„Tijelo / Corpus“

• Izložba Alema Korkuta naziva „Tijelo / Corpus“ bit če otvorena u petak, 6. srpnja u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. Izložba predstavlja jedinstveni ambijent kojeg čini devet skulptura nastalih 2017. godine, a izrađene su od poliestera i epoxidnih smola, različitih dimenzija, (visina od 80 do 200 cm). U manjoj muzejskoj dvorani održavaju se projekcije Korkutovih video radova.

Alem Korkut, jedan od najznačijnijh hrvatskih kipara srednje generacije, dobro je poznat pulskoj likovnoj publici, posebno onoj koja je posjećivala izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti Istre u čijim programima Korkut sudjeluje od samog osnutka muzeja. Bio je sudionikom izložbe Kriza i svih triju manifestacija Tu smo a u sklopu druge održao je i samostalnu izložbu u MMC-u Luka. U Pazinu, na Putu Kaštela, 2002. godine postavljena mu je javna skulptura Karijatida.

„Svojim novim skulpturama objedinjenim u ambijentu „Tijelo / Corpus“, Korkut se sada prvi puta samostalnom izložbom predstavlja pulskoj publici u izložbenom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Izložba u MSUI-u treća je prostorna manifestacija njegovih novih radova koji su prethodno bili postavljeni u Galeriji Božidar Jakac (Kostanjevica na Krki, Slovenija), odnosno u negdašnjoj cistercitskoj samostalnoj crkvi, a potom i u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost. Svaka od te dvije izložbe ponudila je drugačije iščitavanje identičnih Korkutovih radova, tako da su oni u kostanjevičkoj samostanskoj crkvi ponudili duhovnu kontemplaciju, da bi se ti istih dvanaest apostola u postavu u Laubi prestrojili u vojnu formaciju. U tri broda glavne muzejske dvorane MSUI-a raspoređeno devet autorovih skulptura koje akcentiraju dijagonalno kretanje, odnosno umnoženo prostorno ukrštavanje, ali i otvaraju nova čitanja umjetničkog rada ovog umjetnika, koji gotovo jednaku pažnju posvećuje samom promišljanju i izradi skulpture, kao i njenom suživotu s ambijentom u kojem je smještena“, piše kustos izložbe Mladen Lučić.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum