OTVORENA IZLOŽBA SPEKULATIVNOG DIZAJNA „NATURE VS. NURTURE“

Otvorenje izložbe i prezentacija radova radionice „Nature vs. nurture“ održani su u četvrtak, 19. srpnja u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Autori izložbe su polaznici radionice spekulativnog dizajna koja se održavala od 16. do 19. srpnja pod stručnim vodstvom mentorice Susane Soares i u organizaciji udruge Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu).

Tijekom četiri dana polaznici radionice su podijeljeni u tri grupe spekuliranjem promišljali alternativne produkte, sustave i svjetove. Ovakav dizajn odmiče od ograničenosti komercijalne prakse (diktirane tržištem); koristi fikciju i spekulira o budućim proizvodima, uslugama, sustavima i svjetovima te tako refleksivno propituje ulogu i utjecaj novih tehnologija na svakodnevni život, inicira dijalog između stručnjaka (znanstvenika, inženjera i dizajnera) i korisnika novih tehnologija (publike).

Tijekom otvaranja prisutnima se obratio predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan koji pohvalio polaznike i njihov trud i rad te je izrazio nadu da će u budućnosti i dalje surađivati s udrugom u razvijanju svojih prototipa. Publici se obratila i projektna asistentica Jasna Kovačević koja je predstavila radionicu i njene ciljeve.

Prva skupina radila je na projektu naziva „Metaskin“ koji je osmišljen kao rješenje za čovjekovu prilagodbu novim uvjetima u okolišu izazvanim klimatskim promjenama. Problem zagađenog zraka u urbanim sredinama jedan je od najvećih problema s kojim se suvremeni čovjek susreće jer ima štetne učinke na ljudsko zdravlje i okoliš.

– „Metaskin“ je membrana za ljudsku kožu koja proizvodi kisik putem fotosinteze. Spaja tehnologiju takozvane „žive tetovaže“ i sintetičkih biljaka sa živim stanicama cijanobakterije koja, kada je izložena prirodnom svjetlu, proizvodi fotosintezu, odnosno pretvara ugljikov dioksid u kisik. Riječ je o vrsti interaktivne membrane koja se aplicira na ljudsku kožu kako bi opskrbila čovjeka kisikom i reducirala zagađeni zrak s kojim je okružen. Materijal je napravljen od genetički programiranih stanica cijanobakterije pomiješanih s hidrogelom koji sadrži nutrijente potrebne za održavanje tih stanica. S obzirom na to da na ovaj način čovjek postaje svojevrsna tvornica kisika, jedna od najvažnijih svrha projekta je otvoriti pitanja o tome tko će u budućnosti imati pravo na čisti zrak i okoliš, odnosno kakve bi posljedice ovaj dizajn mogao imati u aspektima ljudskih prava, kazali su polaznici na prezentaciji.

Druga skupina radila je na projektu naziva „Tree Web“. Problematika klimatskih promjena koja povećava reprodukciju za drveće štetnih insekata potaknula ih je na razmišljanje o tehnologiji koja bi olakšala praćenje infektivnih procesa u drveću i na taj način spriječila daljnju deforestaciju.

– Prototip koji smo osmislili imao bi dvojnu funkciju: detekciju infekcije na kori i krošnji drveća te samim time i detekciju vrste insekata; praćenje informacija putem micelija koji nam govore o površnoj zapremnini ugroženog područja. Uređaj bežičnim putem šalje skupljene informacije na daljnju analizu gdje se genetskim putem modificiraju insekti koji uzrokuju infekciju. Takvi sterilizirani insekti smještaju se u ugroženo stanište te sprječavaju daljnji razvoj vrste, pojasnili su polaznici.

Treća skupina osmislila je projekt naziva „The Body Bay“. Projekt je započeo promišljanjem o postojećoj tehnologiji kojom je moguće multiplicirati stanice tkiva in vitro. Također moguće je proizvesti tkivo posebnom bio-tintom, a trenutno se radi na kreiranju trodimenzinalnog tkiva koje bi se koristilo u medicinske svrhe.

–  Zapitali smo se koje bi bile financijske konotacije printanja živućih 3D organa od vlastitih stanica u budućnosti. Naglasak projekta je na crnom tržištu 3D printanih organa koje bi se pojavilo kao reakcija na neefikasan i skup zdravstveni sustav. Osim uporabe printanja organa u medicinske svrhe, dotaknuli smo se i modificiranja tijela u estetske svrhe. Nakon tetovaža, piercinga i modifikacije tijela – je li budućnost ukrašavanja i izražavanja svoje osobnosti u 3D printanim ekstenzijama tijela?, zapitali su se polaznici.

Nakon prezentacije održano je neformalno druženje tijekom kojeg je publika mogla razgledati izložene prototipe i postavljati pitanja polaznicima radionica.

Ovaj projekt financiraju Zaklada “Kultura nova”, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


6 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum