15. festival Sedam dana stvaranja (12. – 18. kolovoza)

Umjetnost i kreativnost zavladat će pazinskim ulicama po petnaesti put od 12. do 18. kolovoza. Šarolika međunarodna zajednica koju u središtu Istre okuplja festival Sedam dana stvaranja proizvest će tridesetak novih autorskih radova, a svake večeri u stoljetnom pazinskom Kaštelu i drugim lokacijama festival nudi zanimljiv umjetničko-glazbeni program, nešto različit od onih na koje smo navikli u ljetnim mjesecima.

Riječ je o platformi za umjetničku suradnju, kulturnu proizvodnju, edukaciju i promociju, koja na neformalan način već petnaest godina vrijedno obavlja posao kulturnog inkubatora. Na sedmodnevnim radionicama, koje vode iskusni kulturni djelatnici, umjetnici i psiholozi, redovito sudjeluju mladi zainteresirani za umjetničko izražavanje, iako uvjet za sudjelovanje nisu ni godine ni prethodno iskustvo. Ovu demokratičnost u edukaciji, kao i inovativan pristup kulturnom turizmu, prepoznalo je Europsko udruženje festivala dodjelivši 7ds-u 2017. oznaku izvrsnosti i inovativnosti EFFE Label, koju festival nosi i ove godine.

Radionicu analogne fotografije već godinama na festivalu vodi veliko ime hrvatske suvremene umjetnosti, Sven Stilinović, a svoj sedmodnevni rad s polaznicima završit će zajedničkom izložbom na završnoj manifestaciji Upravo stvoreno u pazinskom Kaštelu, gdje će biti prikazani i produkti radionica dubokog tiska, psihologije i filmskog eksperimenta te triju rezidencija. Mentori iz Kinokluba Zagreb s polaznicima će u samo sedam dana snimiti, montirati i prikazati pet filmova, a radionicu podržava i Hrvatski audiovizualni centar.

Od osnivanja festivala u Pazinu je ovako nastalo oko petsto autorskih radova, iako ni sami organizatori nisu sigurni u broj, jer pored onih “službenih”, na festivalu nerijetko spontano nastaju brojni radovi i projekti. Oni najkvalitetniji promoviraju se i godinama kasnije na putujućoj manifestaciji Osmi dan, a brojni nekadašnji sudionici festivala danas su akademski umjetnici, priznati autori ili kulturni djelatnici. Iz redova 7ds-a jedno takvo zvučno ime je i Davor Sanvincenti, multimedijski umjetnik i autor upečatljivih plakata festivala, čiji će nagrađivani film prvijenac “Skoro ništa: i dalje noć” biti prikazan u večernjem programu festivala.

Sve one željne nešto drugačije kulturne ponude razveselit će pregršt glazbe, performansa, filmova, izložbi i predavanja po mjeri ove začudne zajednice. Program se održava svake večeri uz besplatan ulaz od 12. do 18. kolovoza u Kaštelu, buffetu Bunker, galeriji DLS i drugim lokacijama u Pazinu, a ove se godine planira i dječji dan uz kazalište sjena.

Iz glazbenog programa izdvaja se talijanski ulični glazbenik Kiko Tacabanda, koji će na otvorenju stvarati čudesnu glazbu na recikliranim cijevima, dok će na završnom događaju Upravo stvoreno porečki džez-bubnjar Alex Brajković izvesti svoj magistarski rad s amsterdamskog Konzervatorija.

Uz nekoliko pazinskih izvođača poput mladih pankera Sabotaža, na festivalu će u utorak nastupiti etno punk rock bend Ogenj, u srijedu electro pop čudo iz Latvije, Baiba Dekena, a posljednjeg dana, na manifestaciji Upravo stvoreno nakon Alexa Brajkovića slijedi parti uz poznatog zagrebačkog DJ-a Brightona. U festivalskoj chill zoni, buffetu Bunker, tijekom tjedna glazba i filmovi u vrtnom kinu, u galeriji DLS izložba svih sedam dana.

Uz standardne, “kućne” 7ds-autore poput performera Pina Josipa Ivančića, australskog kompozitora Trevora Browna, konceptualista Željka Bobanovića (Don Bobe) i drugih, u programu se prostor daje najviše mladima. Izložba otvorenja, za koju se biraju autori pred afirmacijom, pripala je Eli Štefanac i Nives Žarković s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Trenutno su u tijeku i posljednji dogovori s umjetnikom koji bi trebao osvijetliti Pazinsku jamu.

Ulaz na sva događanja 15. festivala Sedam dana stvaranja je slobodan, a detaljan raspored i kompletan program bit će objavljeni kroz nekoliko dana na webu i društvenim mrežama. Festival organiziraju udruge Veliki mali čovjek i MIG, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Pazina, HAVC-a, TZ Središnje Istre, Muzeja grada Pazina, Etnografskog muzeja Istre i zaklade Kultura Nova te uz podršku sponzora, partnera i volontera.

Priredio B. V.

Leave a Reply


9 − = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum