Dječje radionice na festivalu Media Mediterranea 20

U okviru ovogodišnjeg Media Mediterranea festivala udruga Metamedij u suradnji s DiA DAI SAI, FabLab i Lovrom Dujnićem organizirat će radionice za djecu i mlade u Titovom parku 17 i 18. kolovoza. Radionice su besplatne i ne zahtijevaju nikakvo predznanje.

FabLabbing – od 2D digitalizacije do 3D ispisa

FabLab je neprofitna udruga građana osnovana 2013. s ciljem upoznavanja s novim tehnologijama digitalne proizvodnje, koje koriste za uključivanje prvenstveno mladih i unaprjeđenje njihovih STE[A]M vještina. Svoje aktivnosti udruga provodi kroz tri osnovne misije: 1. Obrazovanje, pod sloganom “Stvori u školi”, od osnovnih, srednjih škola do sveučilišta i cjeloživotnog obrazovanja, 2. Lokalne zajednice, pod sloganom “Pruži ruku”, gdje nove tehnologije približavaju lokalnoj zajednici i udrugama s naglaskom na osobe s posebnim potrebama, te 3. Poduzetništvo, do sloganom “Izradi lokalno, ponudi globalno”, namijenjenu unapređenju poduzetništva.

Radionica je namijenjena upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00, Titov park.

Dob sudionika: Radionica je namijenjena školarcima (od 7 godina na dalje), no mogu se priključiti i mlađi ako će im roditelji pomagati. Prijave za ovu radionicu nisu potrebne.

DiA – Doživljaj izmišljenosti

DiA DAI SAI je kolektiv arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih 1 sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

– u prepariranom polju Titovog parka sagradit ćemo bivak prirode – tehnologija će pomoći da simuliramo mjesto u kojemu se osjećamo “kao da”. Naše ćemo kućice sagraditi s djecom i urediti tako da u njima potaknemo sav doživljaj boravka u predjelu livade, vode, pod kišnim nebom, šume. Konstrukcije koje oblikujemo zajedno prekrit ćemo platnom i na njega projicirati vizual izabranoga krajobraza. Unutar kućice, putem zvučnika reproduciraju se nasnimljeni zvuci iz prirode. Mirisi u “kapsuli” bit će iz roda začinskog ili ljekovitog bilja.

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2017., od 19:00 do 21:00 sat, Titov park.

Dob sudionika: od 5 do 15 godina. Prijave za ovu radionicu nisu potrebne.

Lovro Dujnić – radionica izrade robota

Lovro Dujnić radi u Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vranića kao suradnik u nastavi. U slobodno vrijeme bavi se elektrotehnikom, mehanikom, robotikom, astronomijom, fotografijom i općenito izradom, popravcima i restauracijom stvari iz svih domena pa i više.

Živi u stanu koji je više laboratorij nego stan, a povremeno radi i sudjeluje u radionicama za mlade i odrasle, te često sa svojim astronomskim društvom “Beskraj” organizira javna promatranja neba. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima iz inovacija te je dobitnik prestižnih priznanja i medalja iz raznih država svijeta.

– Jedan motorić i nešto markera tvori malog robota koji se giba po papiru i ostavlja raznobojne tragove. Na radionici će sudionici naučiti osnove elektrotehnike i mehanike uz dobru zabavu. Oblik robota nije ograničen na samo čašu nego na bilo što s površinom gdje se može zalijepiti marker, pa i samim time ima puno mjesta za umjetničko i mehaničko eksperimentiranje. Naravno da nema smisla to raditi bez googly eyesa!

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00,

Titov park.

Dob sudionika: od 6 do 14 godina, za sudjelovanje molimo prijaviti dijete na mail kontakt.radionice@gmail.com U prijavi je potrebno navesti ime, prezime i dob djeteta te broj telefona za kontakt.

Leave a Reply


2 + 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum