15. Festival Sedam DANA STVARANJA

Performans „Sramota“ ženskog kolektiva

• Esejom o izgledu i načinu na koji se nosimo s njim u intimnoj i javnoj sferi – „Sramota“ ženskog performativnog kolektiva – započela je u utorak. 14. kolovoza treća večer 15. festivala Sedam dana stvaranja. Performans Irene Boćkaj, Ana Katulić i Katrin Radovani održan je ispred buffeta Bunker u Pazinu, a „koncept polazi od arhetipa sramote te kako se ona manifestira na ženskom tijelu, u ovom slučaju na tijelima triju izvođačica“.

Međutim, u performansu su one zagrabile puno dublje. On započinje pjesmom izvođačica koje ponavljaju stih jednog narodnog „evergreena“ iz svoje regije. Dok Boćkaj sjedi postrani za stolićem s maramom preko cijele glave, Katulić zauzima centralnu poziciju kod lavora s vodom. Ondje skida odjeću, razotkrivajući ružom napisane riječi po koži: „mozak“, „emocije“, „Fina“, „PMS“, „seksizam“. U lavoru kupa prvo barbike, a zatim i sebe, uklanjajući crvena slova. Oko nje kruži Radovani, u ženskoj seljačkoj haljini i s brentom na glavi, te zvončićem oko vrata. Radovani povremeno nudi publiku štapićima, pa čokoladom, i s vremena na vrijeme joj se obraća putem mikrofona, do beskraja zahvaljujući na dolasku, prolasku (slučajnim prolaznicima) i ostanku na performansu. Izvrsnom arhetipskom predodžbom ponizne i skromne žene, neizmjerno zahvalne za samu priliku što postoje, Radovan je unijela snažan emotivni moment.

Njemu je doprinijela i Boćkaj, koja u ovo „žensko“ ozračje unosi univerzalniji element kojim se ruše granice spola i dobi. Ona za mikrofon čita crtice iz potresnih svjedočanstva ljudi – muškaraca, žena i tinejdžera – čije je tijelo „drugačije“ (prirodno ili zbog „estetskog“ zahvata). Na koji se način nose s reakcijama ljudi, svojim željama i životnim potrebama, otkrivaju na bolan način u očima drugih osoba, prijatelja i obitelji, otvarajući pritom širi diskurs o vrijednostima i međuljudskoj komunikaciji.

Performans je začet na Kustoskoj platformi 2018. – Performativne studije slučaja, koja je održana u zagrebačkom kazalištu Knap pod mentorstvom glumca, performera i redatelja Darka Japelja.

Tekst Ivana-Nataša TURKOVIĆ

Fotografije arhiva 7DS

Leave a Reply


4 − = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum