Istra u dokumentarcima Factuma

Portrete istarskih mjesta, načina života i neobičnih ljudi koji tu žive donosi niz dokumentaraca koji su od sada dostupni za gledanje u Factumovoj online videoteci. Upoznajte Gigija, jedinog stanovnika Završja; pogledajte priču o privatizaciji i iskorištavanju radnika brodogradilišta Uljanik, ili pak uđite u (doslovno) ružičasti svijet bračnog para Tita i Brankice.

Ovo ljeto jedna od najznačajnijih produkcijskih kuća nezavisnog dokumentarnog filma, Factum, provodi aktivno, i to uz projekt Factum online. Riječ je o online videoteci putem koje je sad moguće pogledati filmove iz bogate Factumove produkcije koja broji više od sedamdeset dokumentarnih uradaka često nagrađivanih kako na domaćim, tako i na svjetskim filmskim festivalima. Mnoge od ovih filmova danas je gotovo nemoguće pogledati u kinima i na festivalima, a na ovaj način sada su dostupni za gledanje.

Zanimljivost Factumova dokumentarnog opusa, između ostalog, svakako su filmovi koji tematiziraju Istru i donose najraznovrsnije crtice i živopisne prikaze istarskog načina života, običaja, kao i intrigantne priče o ovdašnjim stanovnicima. Svi ovi dokumentarci nastali su tokom godina u Grožnjanu na Imaginarnoj akademiji koja je sredinom devedesetih pa sve do sredine dvijetisućetih bila mjesto razvoja filmskih projekata najtalentiranijih mladih filmaša iz čitave regije i istočne Europe. Mnogi danas vrlo poznati redatelji bili su polaznici Akademije, pa su svoje dokumentarce tu razvijali i snimali od Dalibora Matanića preko Zrinke Matijević do Nebojše Slijepčevića.

Gledatelji tako sada u Factumovoj online videoteci, mogu, primjerice, pogledati vrlo nagrađivani film „Godine hrđe“ Andreja Korovljeva koji donosi priču o radnicima Uljanika i katastrofalnim uvjetima u kojima rade obavljajući jedan od najopasnijih poslova u brodogradnji – onaj nanošenja antikorozivne zaštite. Nehumani uvjeti rada radnike pretvaraju u strojeve lišene dostojanstva, pa tako „Godine hrđe“ postaje i film o privatizaciji na hrvatski način. Dokumentarac Dalibora Matanića, Tomislava Rukavine i Stanislava Tomića „Sretno!“ iz 1999. godine također tematizira pitanje radnika – rudara iz Labina koji zatvaranjem i posljednjeg rudnika upadaju ne samo u egzistencijalnu krizu, već i onu emocionalnu. Istovremeno, njihove prostore sada već bivšeg radnog mjesta, rudnika, zauzimaju članovi suvremenog umjetničkog kolektiva Labin Art Express i tako rudarski pozdrav „Sretno!“ poprima jedno sasvim drugo značenje.

O ljudima iz različitih svjetova, i to onih nacionalnih, koji ipak sasvim uspješno egzistiraju jedni s drugima govori film Tajane Božić „Circa Oaza“. Dokumentarac je to o stanovnicima jedne kuće uz more u Rovinju i suživotu na istrijanski način. Niz živopisnih likova nalazimo i u filmu „Terra Roza“ Alda Tardozzija. Ovaj višestruko nagrađivani film donosi priču o Titu i Brankici, bračnom paru iz jednog osamljenog istarskog sela koji su sebi stvorili ružičasti svijet. Sve u njihovom domu ružičaste je boje, jer život kroz ružičaste naočale trebao bi biti savršen, no uvijek postoji onaj „Ali…“. A kako je živjeti u svome svijetu zna i Gigi, glavni (i jedini) protagonist dokumentarca „Napušteni grad“ Magdalene Piekorz. Kroz dirljivi Gigijev primjer kao jedinog stanovnika napuštenog gradića Završja (Piemontea) redateljica zapravo priča o sudbini dijela talijanske manjine u Istri, onih koji su odlučili ostati u Jugoslaviji nakon što je tadašnja vlast zahtijevala da se opredijele za jednu od domovina.

Tu su još i priče o Šandoru, čuvaru Titovog zoološkog vrta na Brijunima; pa priča o paru iz Medulina, Milanu i Silvani čiju idilu narušavaju različita poimanja života; ili pak ona o ljudima iz pulske „Mahale“, siromašne multikulturalne zajednice iz centra grada.

Priredio B. V.

Leave a Reply


8 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum