Otvorenjem izložbe „Zlatna lubenica 2.0“ započeo 20. Media Mediterranea festival

„Pjesme za antropocen“ Tina Dožića najbolji rad natječaja

•Festival Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedij koji ove godine slavi 20. rođendan s temom „Tehnologija + priroda“ započeo je u četvrtak, 16. kolovoza u pulskoj galeriji SKUC otvorenjem izložbe „Zlatna lubenica 2.0“ na kojoj su izloženi radovi finalista tog hvalevrijednog natječaja.

Na otvorenju izložbe prisutnima se prvo obratio predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan koji je zahvalio svim dosadašnjim suradnicima na festivalu koji je s radom počeo sada već davne 1998. godine. U ime domaćina publici se obratio Marko Krnjajić dok je o samoj izložbi govorio Oleg Šuran koji je ustvrdio da je ona prirodni rezultat razvoja umjetničkih projekata koji se zadnjih nekoliko godina provode u sklopu umjetničkih i obrazovnih aktivnosti udruge Metamedij. Marko Vojnić Gin je govorio o natječaju Zlatna lubenica i njegovoj važnosti kao o prvom natječaju za radove suvremenih umjetnika u regiji. Članovi žirija natječaja, već spomenuti Vojnić i Šuran zajedno sa Sunčicom Ostoić odlučili su da je najbolji rad „Pjesme za antropocen“ Tina Dožića.

Taj rad  tematizira antropocen orijentirajući se na značajnu ulogu tehnologije u toj epohi. Baveći se modelima zapisa i tehnološkim ostacima iz bliske prošlosti i sadašnjosti autorova nakana bila je stvoriti labave veze između različitih simptoma antropocena. Objekti pronađeni na otpadu, kupljeni na buvljaku te razni digitalni artefakti i zastarijeli mediji stvaraju distopijski narativ, a izloženi su kao postav imaginarnog muzeja.

Natjecanje Zlatna lubenica namijenjeno je mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se već na neki način bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama. Natjecanje ovog formata omogućuje razvoj festivala kao platforme za promociju domaćih autora (online i na samom događaju), produkciju radova manje afirmiranih autora, povezivanje domaćih i stranih umjetnika, te stvaranje mjesta za razmjenu ideja, znanja, iskustava. Ovogodišnji finalisti koji su se uz pobjednika Dožića predstavili na festivalu s u Petra Orbanić, Ivana Tkalčić, Josipa Škrapić, Noel Šuran i Ivana Škvorčević, a gostujuće autorice izložbe su Susana Soares i Maja Smrekar.

Izložba „Zlatna lubenica 2.0“ ostaje otvorena do 23. kolovoza. Festival Media Mediterranea 20 s programom nastavlja u petak 17. i subotu 18. kolovoza u Titovom parku.

Tekst i fotografije Boris VINCEK

Leave a Reply


7 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum