Počinje 20. Festival Media Mediterranea

Suodnos tehnologije i prirode

• Festival Media Mediterranea u organizaciji udruge Metamedij koji ove godine slavi 20. rođendan s temom „Tehnologija + priroda“ bit će održan u četvrtak, 16. kolovoza u 20.30 sati u galeriji SKUC te u petak, 17. i subotu 18. kolovoza od 18 sati u Titovom parku i Muzeju suvremene umjetnosti u Puli.

„Nemamo oštre kandže, nemamo rogove niti mijenjamo boju da bi se stopili s okolinom. Nismo brzi, a nemamo ni žlijezde otrovnice. Ne rastu nam nove ruke ili noge kada ih izgubimo niti možemo disati pod vodom. Ali imamo mozak. Mozak koji nam omogućuje apstraktno razmišljanje i posljedično, jezik za prijenos znanja kroz generacije. Kao vrsta sposobni smo “ispraviti” gotovo sve “nedostatke” našim umom. Izrađujemo alate koje koristimo kao produžetke naših tijela i umova, alate koji nekad više, a nekad manje uspješno osiguravaju ustrajnost naše vrste. Taj skup znanja i alata nazivamo tehnologijom. Kao kontrapunkt tomu, koristimo riječ “priroda” riječ koja označava ono nastalo izvan tehnologije, ono, uvjetno rečeno, stihijski van ljudskog utjecaja i djelovanja. Na Media Mediterranei 20 zanima nas percepcija pojmova ”tehnologija” i ”priroda”, kao i njihov suodnos. Bez puno razlaganja kako smo mi kao vrsta preživjeli 50+ tisuća godina?“, navodi Oleg Šuran u opisu okvirne teme festivala.

Festival počinje galerijskom izložbom „Zlatna lubenica 2.0“ u SKUC-u. Zlatnu lubenicu čine umjetnički radovi odabrani na natječaju za autorske radove iz područja suvremene umjetnosti koji su direktno povezani s temom festivala, a koriste nove medije i tehnologije. Najbolji radovi producirani su i prezentirani na samom festivalu. Autor natječaja je udruga Metamedij, a članovi stručnog žirija su Sunčica Ostoić, Oleg Šuran i Marko Vojnić Gin. Natjecanje Zlatna lubenica namijenjeno je mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se već na neki način bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama. Natjecanje ovog formata omogućuje razvoj festivala kao platforme za promociju domaćih autora (online i na samom događaju), produkciju radova manje afirmiranih autora, povezivanje domaćih i stranih umjetnika, te stvaranje mjesta za razmjenu ideja, znanja, iskustava. Ovogodišnji finalisti koji će se predstaviti na festivalu su Tin Dožić, Petra Orbanić, Ivana Tkalčić, Josipa Škrapić, Noel Šuran i Ivana Škvorčević. Gostujući autori izložbe su Susana Soares i Maja Smrekar.

Program u Titovom parku:

17.  +  18.  08.  2018.

Novomedijske instalacije

MM20 – je instalacija koja projicira arhivu dvadeset godina postojanja festivala Media Mediterranea. Rad spaja razne vizualne materijale i fotografske zapise nastale od 1999. godine odnosno od početka održavanja festivala.

Digitalni otpad – GIF scenariji

instalacija sačinjena od radova koji su pristigli na otvoreni natječaj za GIF animacije. To su radovi nastali recikliranjem “digitalnog otpada” – svih neželjenih fotografija koje zauzimaju kilobajte u mobitelu, fotoaparatu ili računalu. Instalacija uključuje neobjavljene fotografije, nezadovoljavajuće selfije, fotografije s greškom, duplikate i slične materijale pretvorene u stop-motion animacije, fotografske kolaže, ručne animacije i animirane tekstove.

Mini Mediterranea – radionice za djecu

Radionica DiA DAI SAI – Doživljaj izmišljenosti

petak, 17.08.2017., od 19:00 do 21:00 sati, Titov park.

Dia DAI SAI je kolektiva arhitekata koji izvodi prostorne vježbe s djecom. Punim imenom Sekcija Djeca i Arhitektura, pod okriljem Društva arhitekata Istre – kolektiv djeluje od 2010., nastao sa željom da doprinese osnovnom likovnom obrazovanju u zakinutom školskom kurikulumu, optimalnoga opterećenja od cijelih jedan sat tjedno. Kako bi to ostvarila, DiA DAI SAI prostor objašnjavaju kroz igru, gestu, događaj i pritom namjerava osnažiti senzibilitet za 3D granice koje na mnogostruke načine definiraju našu stvarnost.

FabLabbing – FabLab Hrvatska

petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00, Titov park.

Radionica je namijenjena upoznavanju s osnovama 2D digitalizacije te 3D ispisa. Polaznici radionice moći će izraditi svoj crtež ili kolaž kojeg će potom prenijeti kao otisak na tkaninu, a najbolji će rad dobiti i predmet izrađen na 3D printeru. FabLab je neprofitna udruga građana osnovana 2013. s ciljem upoznavanja s novim tehnologijama digitalne proizvodnje, koje koriste za uključivanje prvenstveno mladih i unapređenje njihovih STE[A]M vještina.

Radionica izrade robota – Lovro Dujnić

Vrijeme održavanja radionice: petak, 17.08.2018. i subota 18.08.2018., od 18:00 do 21:00, Titov park.

Jedan motorić i nešto markera tvori malog robota koji se giba po papiru i ostavlja raznobojne tragove. Na radionici će sudionici naučiti osnove elektrotehnike i mehanike uz dobru zabavu. Lovro Dujnić radi u Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vranića kao suradnik u nastavi. U slobodno vrijeme bavi se elektrotehnikom, mehanikom, robotikom, astronomijom, fotografijom i općenito izradom, popravcima i restauracijom stvari iz svih domena pa i više. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima iz inovacija te je dobitnik prestižnih priznanja i medalja iz raznih država svijeta.

Piknik Soundtrack

Petak, 17.08.

20:00 – 20:45 WunschBaum Project

21:00 – 01:00 Dj Marino & Dj M. Funkovich & Dj Cube + VJ’s

Subota, 18.08.

19:00 – 21:00 Solidarna eko kuhinja (SEK)

19:00 – 22:00 Morski + gosti

22:00 – 01:00 Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub Set) + VJ’s

Postmodernistički koncept glazbeno gastronomskog programa koji će vam uz zvukove “moderne klasike” dueta WunschBaum Project i DJ programa koji vam donosi glazbenu retrospektivu prvih dvadeset godina Media Mediterranee te organsku hranu SEK (solidarna ekološka kuhinja) učiniti boravak u parku nesvakidašnjim iskustvom.

WunschBaum Project Anamuhr (Anamarija Škara) i Sakadas (Branko Škara)

Ansambl djeluje već niz godina u različitim komornim sastavima te izvodi repertoar od starih majstora, baroknih sonata, klasičnih i romantičnih djela, do suvremenih skladbi i jazza, te organske elektroničke glazbe. Također stvara autorsku glazbu uporabom klasičnih i elektronskih instrumenata. Na 20. Media Mediterranea festivalu vam se predstavljaju s prigodnim programom u sastavu komornog dueta flaute, klarineta i elektronskih instrumenata.

Morski/DJ Marino

Morski je pseudonim Marina Jurcana (Dj Marino) koji je nakon bubnjarske karijere i svirke po raznim alter/garage rock bendovima u 80-ima i 90-ima, bubnjarske palice zamijenio gramofonskim pločama i rock klubove psy trance party početkom 90-ih. Rezident DJ u legendarnom Fort Bourguignonu krajem 90-ih. Tijekom 2000. više se bavi vlastitom produkcijom i sve rijeđe nastupa na party-jima. Za ovu priliku pušta free style electro, od ambienta do deep dub-a.

BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub set)

Udruga i istoimeni kolektiv – BukaNoise djeluje na području suvremene umjetnosti, točnije likovne umjetnosti, izvedbene umjetnosti i suvremenog plesa, filmom i videom te autorskom glazbom i dj kulturom. Za glazbeni dio brinu se Matko Banković i Marko Vojnić i to na više polja. Imenom BukaNoise Collective Matko i Marko nastupaju od 2016. iako im počeci sežu još na prvim Media Mediterrane festivalima. Kroz back to back dj-ing i vj-ing miješaju više glazbenih stilova, prvenstveno baziranih na zvuk ranih 2000- ih i etiketa poput Ninja Tune, Warp Records, !K7 i drugih. Foreigners Everywhere je AV dub projekt Marka (audio) i Matka (video) nastao 2016. F.E. se sa vremenom širi i surađuje s drugim umjetnicima poput Too Faar, Prancing D, Ivana Vojnić Vratarić i drugih. Upravo rade na materijalu “Il tuo paese non esiste” koji bi trebao izaći 2019.

DJCub

Zaljubljenik u elektronsku glazbu i jedan od glavnih pokretača Metamedijinih programa početkom 2000-tih. Aktivnije se bavi dj-iranjem od 2003. godine. Za ovu prigodu pripremiti će deep i funky house set.

SEK – solidarna ekološka kuhinja: Tea Bevandić i Andreja Buić

Nastala kao prirodni nastavak SEG grupe i SET tržnice. Dvojac u kuhinji, Tea Bevandić i Andreja Buić, dvije su zaljubljenice u kuhinju i sve oko nje. U pripremi hrane koriste isključivo sezonske, lokalne i ekološki uzgojene namirnice spajajući tradiciju s modernim gastro trendovima. Svoju hranu vole predstavljati same i uvijek su spremne za akciju, pa ukoliko želite tradicionalnu istarsku panadu, šalšu od pomidora ili pak paštu s rogačem, marmeladu od krastavaca, možda puding od lubenice… recite im to. Dvije duše, dva srca spremaju vam hranu s licem ’

Off program @MSUI

Heute wird Morgen Gestern sein – Today will be tomorrow’s yesterday (Pula version) by Ariane Trümper

U sklopu Summer Sessions rezidencije, mlada umjetnica Ariane Trümper predstavit će svoj rad u Muzeju suvremene umjetnosti Istre. U ovoj scenografskoj zvučnoj i videoinstalaciji promijeniti vrijeme čini se mogućim. Vrijeme će naizgled teći unatrag, onesposobljavajući pravila prostora i vremena. Slike će biti preusmjerene putem medija,izmjenjujući njihove istine, a percepcije će biti izazvane. Interaktivni događaj koji poziva gledatelja da istraži nemoguću želju te destruktivni ili konstruktivni potencijal događaja. Summer Sessions je mreža za razvoj talenata ostvarena u suradnji s V2_ Institutom za nestabilne medije iz Rotterdama, a realiziran unutar MI plus platforme koju čine Udruga Metamedij,L.A.E.XXI, Faro11 i Sonitus.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum