“Eumenide” Lale Raščić i izložba umjetnika rezidencije Kuberton u Novigradu

Novigradski Muzej Lapidarium i galerija Rigo priredili su 8. rujna otvorenje dviju izložbi od kojih je jedna samostalna nazvana “Eumenide” čija je autorica interdisciplinarna, medijska i performans umjetnica Lala Raščić, a druga skupna gdje su izloženi radovi mladih umjetnika koji su ove godine boravili u umjetničkoj rezidenciji u Kubertonu. Oba postava predstavila je ravnateljica Muzeja Lapidarium dr.sc. Jerica Ziherl uz pomoć kustosice, povjesničarke umjetnosti Branke Benčić te pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice.

U prostorijama Muzeja postavljena je minimalistička izložba koja se sastoji od projekcije jednokanalnog videa i performansa “Eumenide” ( u grčkoj mitologiji boginje osvete i prokletstva koje stanuju u podzemlju) u trajanju od pola sata, haljine glavne junakinje Elektre koju je dizajnirala Marijana Kramarić, te knjiga od kojih je jedna pokazna, a druga, s tekstom drame na hrvatskom i engleskom jeziku, na raspolaganju posjetiteljima. Tekst Eumenide koji je Lala Raščić napisala u suradnji s pjesnikinjom i aktivisticom Andrejom Dugandžić oslanja se na predstavu Jean Paul Sartra nazvanu „Muhe“, koja je formirana na temelju grčke mitologije, a izložena haljina u koju je umjetnica bila odjevena i koja podsjeća na antičke skulpture na poseban se način uklopila u stalni postav Muzeja Lapidarium.

Originalna predstava Muhe napisana je 1941. godine, u doba dok je Francuska bila pod nacističkom okupacijom, a bila je usmjerena ka kritiziranju francuskog naroda koji je pasivno prihvaćao takvu situaciju. Prilikom otvaranja kustosica je pozvala sve posjetitelje da nađu vremena i da pogledaju snimak koji se prenosi na zid prostorije muzeja. Autorica je naglasila kako drame koje izvodi obično moguće vidjeti samo na platnu budući da ih snima i ne izvodi direktno pred publikom, no ovu je primjerice samo jednom ipak izvela uživo. Drama se sastoji od monologa dvaju likova, kralja Oresta i njegove sestre Elektre. Kraljica se obraća svome narodu, odriče se prijestolja Arga kojeg je nasljedila i nudi im blagostanje i slobodu nadajući se da će oni znati koristiti njene darove. Kustosica kaže da je „Eumenide“ performativni video, strukturiran u tri čina, odnosno u tri djela, a u središte postavlja samu umjetnicu koja utjelovljuje dva lika – Oresta u prvom činu i Elektru u trećem činu. Pri tom poigravanje s rodnim identitetom i konceptom izvođenja roda nije strano ni nepoznato u radovima Lale Raščić, a mnoštvo uloga i pozicija ne govore samo o tehnikama teatralnog kostimiranja i potrošnji identiteta karakterističnima za ideologiju teatra.

“U svojoj interdisciplinarnoj i višemedijskoj umjetničkoj praksi Lala Raščić objedinjuje različite pozicije i strategije, medije i jezike te najčešće polazi od teksta koji razvija naracijom i elementima dramaturgije i teatralizacije, interpretirajući ga nadalje u simbiozi različitih umjetničkih medija, poput audiodrame, izvedbe epskog pripovijedanja, instalacije, videa, performansa, crteža. Superponirajući medije i poigravajući se žanrovima, kodovima i konvencijama, Lala Raščić konstruira začudne, sugestivne ambijente na razmeđu stvarnosti i fikcije”, ističe kustosica Benčić. Izložba ostaje otvorena do 8. listopada.

Lala Raščić je rođena u Sarajevu 1977. godine, a živi i radi u Sarajevu, Zagrebu i New Orleansu. Akademiju likovnih umjetnosti je završila u Zagrebu, a Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu. Kao artist in residence boravila je u Beču, Parizu i Istanbulu. Izlagala je samostalno i grupno na domaćim i međunarodnim izložbama. Između ostalih, dobitnica je nagrade ZVONO u Bosni i Hercegovini 2006., dobitnica T-HT i MSU Zagreb otkupne nagrade 2007., te nagrade Future of Europa, Leipzig, 2013.

U prostoru galerije Rigo predstavljeni su radovi umjetnika s 3. umjetničke rezidencije AiR koja je održana po treći put u malom istarskom mjestu Kuberton od svibnja do lipnja 2018. godine, u organizaciji Muzeja Lapidarium i Krinzinger projekte iz Beča dr. Ursule Kirzinger koja je uz Dr.Sc Jericu Ziherl kustosica ove izložbe. Kao i u prethodna dva izdanja odabrano je nekoliko mladih umjetnika iz Austrije i Hrvatske, pa su tako Rosemarie Lukasser, Petra Mrša, Franz Riedl, SofijaSilva i Andreas Werner tijekom boravka u Kubertonu stvarali svoja djela. Prikazani motivi arhitekture, prirode, kartografije te astronomije na zanimljiv se način isprepleću i nadopunjuju. Kroz radove su prikazane četiri razine bivstvovanja: kuća u kojoj čovjek živi, priroda koja okružuje kuću, zemlja na kojoj se sve zajedno nalazi, te svemir u kojem se nalazi naša Zemlja.

Većina prisutnih umjetnika je na poticaj ravnateljice Muzeja izreklo i nekoliko riječi o svojim radovima. Andreas Werner autor je crteža veličine 100 sa 80 centimetara koji prikazuje zvjezdano nebo iznad Kubertona. Pozadinska boja crteža nadahnuta je kamenim podom galerije Rigo, tako da gdje god da bude izložen, predstavljat će proširenje njezinog prostora. SofijaSlivia snimila je analogne fotografije koje se izmjenjuju u projekciji na zidu galerije, a svoj rad nazvala je „Dust to Dust“, odnosno engleskim prijevodom biblijske izreke: prah smo bili i prah ćemo ponovno postati. Bilježeći snimke netaknute prirode, SofijaSilvia nas potiče da poštujemo i štitimo nešto tako lijepo, ranjivo i delikatno. Petra Mrša je printom na svili izdvojila detalje iz prirodne okoline rezidencije, a njeni su motivi oštećenih biljaka i ozlijeđenih životinja svjedoče o surovosti prirode. Franz Riedl je prikazao kombiniranom tehnikom arheološko nalazište u austrijskom mjestu Magdalensberg, odnosno Štalensku goru te intervencijom na fotografijama rekonstruirao građevine, nudeću posjetiteljima uvid kroz vrijeme. Triptih kojeg Rosemarie Lukasser izlaže prikazuje građevine i pejzaž u varijacijama smeđe boje, a svoje je crteže predstavila tako da je bosonoga otpjevala dirljivu austrijsku narodnu pjesmu. Ovaj je projekt podržao grad Novigrad, Istarska županija, te Austrijski kulturni forum, a izložba se može posjetiti do kraja rujna.

Tekst Marko ŠORGO

Fotografije Dina KAMBER

Leave a Reply


4 + 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum