U Rijeci se otvara RiHub – novi gradski kulturni centar

Dugo iščekivani, novi gradski kulturni centar, RiHub svoja će vrata otvoriti 25. rujna za sve građane, a o aktivnostima koje će uslijediti, kao i o važnosti ovog projekta, na konferenciji za medije govorili su Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, gradonačelnik grada Rijeke, Vojko Obersnel te Bernard Koludrović, voditelj RiHuba.

RiHub bit će u pravom smislu riječi rasadnik inovativnog i kreativnog grada budući će ovaj prostor objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja, ali i prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci.

Tako će u ovom prostoru kulturni i kreativni profesionalci pronaći mogućnost coworkinga – privremenog i povremenog rada, čime grad Rijeka dobiva značajan kulturni i turistički resurs, istaknuto je na konferenciji. Otvaranje RiHuba ujedno je i nakon prošlogodišnjeg otvaranja nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, nastavak započetog procesa obnove napuštenih prostora i njihove prenamjene u kulturne svrhe. Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, bivšeg Bernardija, iznosi nešto više od pola milijuna eura, čime je saniran podrumski i prizemni prostor, a građevinski radovi na objektu započeli su u rujnu prošle godine te su ljetos završili.

Na konferenciji je istaknuto kako je RiHub otvoren građanima Rijeke jer će se upravo ovdje moći uključiti, sudjelovati u projektima, zajednički stvarati, raditi, učiti i volontirati, a prvu priliku za to imat će pokretanjem kampanje „Uključi se“. Tako će najvažniji segment rada RiHuba za početak biti programi uključivanja građana – sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana – kroz koje će naši sugrađani i sugrađanke dobiti priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti za projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Službeno otvaranje RiHuba – rasadnika kreativnog grada bit će u utorak 25. rujna u 19 sati. Uoči službenog otvaranja bit će istog dana organizirana Permakulturna radionica, mini konferencija “Civilne prakse su dobre prakse” i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana, a nakon otvaranja planiran za glazbeni program na dvije pozornice na kojima nastupaju Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.

Izvor

Leave a Reply


2 + = 3

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum