Uskoro počinje 8. Vladimir skate film festival

Skejt aktivizam, borba za rodnu ravnopravnost i esencija skateboarding kulture – 30 gostiju iz 12 različitih zemalja i 3 kontinenta

Od 27. do 30. rujna 2018., Fažana, Pula i Nacionalni park Brijuni ponovno će na tren postati središte svjetske skateboarding umjetničke scene. Naizgled mali, a opet snažno internacionalni događaj Vladimir skate film festival doživjeti će svoje osmo izdanje uz dokumentarne filmove, skate videa, izložbe fotografija i umjetničke instalacije. Kroz 4 festivalska dana aktualnu audiovizualnu skateboarding produkciju predstavit će gotovo 30 gostiju iz 12 različitih zemalja i tri različita kontinenta.

Ravno iz Kalifornije – autentičnost skateboarding kulture

U središtu ovogodišnjih zbivanja ističe se svjetska premijera multimedijalne instalacije Iza ograde/Behinde the Fence koja će se održati 29. rujna u 21:30 u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, srednjovjekovnom Kaštelu. Radi se o projektu kultnih razmjera na kojem su u tajnosti, tiho i nepretenciozno gotovo petnaest godina radili Rick Charnoski i Coan “Buddy” Nichols iz Los Angelesa, jedni od najutjecajnijih i najznačajnijih predstavnika suvremene skate scene. Priznati su to audiovizualni umjetnici iz čije se bogate biografije ističe rad s poznatim američkim redateljem Gus Van Santom, koji se inače u svom radu bavi marginaliziranim temama subkultura i homoseksualizma te je jedan od najistaknutijih predstavnika New Queer Cinema pokreta. Surađivali su na holivudskom filmu Paranoid Park, poznatim glazbenim dokumentaricima za Pearl Jam i komercijalnim projektima za globalno poznate brendove kao što su Nike, Vans, Convers i sl. U projekt je bilo uključeno više od petnaest stručnjaka, poput Christophera Blauvelta koji je snimao poznate filmove poput Nestali za šezdeset sekundi, Smrtnosno oružije, Brzina itd… U suštini ideja ove multimedijalne instalacije je da se široj publici, posebice onoj koja nikad nije bila u živom doticaju sa skateboardingom na interaktivan način dočara zahtjevnost, uzbudljivost, ljepota pokreta i komunikacija koju skejter ostvaruje s arhitekturom. Ovdje se konkretno radi o komunikaciji unutar prostora u kojima se skateboarding kultura na svojevrstan način i “rodila” – sredinom prošlog stoljeća u južnoj Kaliforniji u konkavnosti praznih dvorišnih bazena za plivanje, koji predstavljaju autentičnost ove (sub)kulture. Video materijal je sniman u naselju Hollywood Hills u kući koja je nekoć pripadala popularnoj jazz pjevačici Leni Horne, a koja je danas napuštena i zapuštena.

Skateboarding u borbi za rodnu ravnopravost

Zbivanju na Kaštelu isti dan prethodit će program u pulskom Kinu Valli u 19:00 sati, gdje će se održati projekcija dokumentarnog filma Get used to it – nezavisne berlinske organizacije Blam studio koji predstavlja hvalevrijedni projekt, skejt-školu pod nazivom Skateistan i njezinom tvorcu, australskom skejteru Oliveru Perkovichu. Ova skejt-škola, svojevrsni je pokret otpora rasizmu i neravnopravnosti među spolovima te ujedno poziv na toleranciju. Nakon dvije otvorene škole u Afganistanu i jedne u Kambodži, ovdje je dokumentirano otvaranje četvrte škole u Johannesburgu kroz tragičnu kolonijalnu povijest Južne Afrike, gdje bez obzira na to što je ravnopravnost spolova jedna od točaka Južnoafričkog Ustava, djevojke i žene proživljavaju drugačiju stvarnost, patrijarhalnu ugnjetavanost, nasilje i zlostavljanja.

Uz projekciju u kinu će biti postavljena i izložba fotografija dansko-alžirske fotografkinje Louise Menke jedne od pionirki ženske pro-skate scene. Često za sebe kaže kako fotografira onako kako i vozi skejt: na ulici i “iz rukava”. Surađivala je na spomenutom filmu Get use to it, a to iskustvo u Johannesburgu zabilježila je u foto-zinu Colorful hearts filled with rhythm and rainbows, no one can dance the way you koje govori o ženskom pokretu, skateboardingu i Skateistanu. Živi i radi u Barceloni kao umjetnica i profesorica engleskog jezika.

Festival počinje s Nultim danom, 27. rujna u 19 sati u bivšem Hotelu Brioni, gdje će se održati neobična foto-video izložba iz Brazila Dornelandia kao eksperimentalni projekt koji preispituje korelaciju skateboardinga i zvuka. Uz to bit će postavljena i izložba fotografija Parižanke Sare Parson Texsas.

 

Okosnicu Festivala, naravno, čine projekcije filmova, a najnovija skate-videa i dokumentarce donose: Tom Wilk (Kanada/UK), George Toland (London/Manchester), Nino Jurlina (Rijeka), Dumb skateboards (Italija), Lovenskate (London) i mnogi drugi. Većina filmova bit će prikazana u petak, 28.9. s početkom u 19 sati u starogradskoj jezgri Fažane na Piazza Grande.

Zadnji festivalski dan, 30. rujna održat će se u ljetnom kinu NP Brijuni kada će se prikazati dokumentarni finski film Amazing Race, skate video iz Poljske This is not the new Grey Area Video: Neverwhere i interesantan doku-skate-video Absurd at the Azov Sea, ruskog skejt-kolektiva Absurd skatebord koji su na dasci s četiri kotača istražili područje Azovskog mora – jednog od najmanjih i najplićih mora na svijetu. Omeđeno Ukrajinom i Rusijom, Azovsko more nije za Ruse pojam godišnjeg odmora. Njegova slabo razvijena obala nije slikovita poput one na Crnom moru. Ali zato nije manje zanimljiva, upravo suprotno! Projekcije počinju u 20:30 sati, a polazak brodom iz Fažane za otok Veliki Brijun zakazan je u 18:00 sati. Više informacija o kartama za otok pronađite na festivalskoj stranici.

Zbivanja će se održavati i u fažanskom prostoru urbane kulture u Kasarni, gdje će biti postavljena izložba slovenskog umjetnika Petera Fetticha i gdje će se održavati popratni programi, after partiji s pulskim DJ Filjom u petak, 28.9. u 23 sata.

Festival podupiru: Općina Fažana, Turistička zajednica Općine Fažana, Grad Pula, Istarska županija, Nacionalni park Brijuni, JU Pula Film Festival / Kino Valli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Galerija Cvajner, medijski pokrovitelji: Grey skateboard magazine, Solo magazine, Live skateboard media, Free skateboard magazine i Radio Maestral.

Detaljan program pronađite ovdje.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum