Izložba „Konstrukcije“ Lorena Živkovića Kuljiša u galeriji Zuccato

Otvorenje izložbe „Konstrukcije“ Lorena Živkovića Kuljiša bit će održano u četvrtak, 11. listopada u 20 sati u porečkoj galeriji Zuccato.

„Izložbom „Konstrukcije“ predstavlja se sedam radova koji čine presjek djelovanja kipara Lorena Živkovića Kuljiša u posljednjem desetljeću. Radovi se mogu dvostruko čitati i interpretirati – kronološki, u odnosu na vrijeme nastanka djela i začetka razvoja specifične misli, te sinkronijski, uzimajući u obzir kako svako njegovo djelo supostoji u nizu drugih pokrenutih procesa i razvija se kao dugoročni projekt u nadgradnji inicijalne ideje koju je potrebno istodobno prepoznati, iskusiti i kritički valorizirati. Stoga je ova samostalna izložba u galeriji Zuccato svojevrsni narativni okvir u kojemu možemo sva ta iskustva pojmiti istodobno. U doba potpunog zasićenja slikom, kada su se vizualni obrasci uvukli u gotovo sve sfere društva i kada je prepoznato da funkcioniraju neovisno o (verbalnim) procesima jezika, potrebno je izmijeniti i rekonstruirati zadane uloge, osobito u kontekstu vizualnih umjetnosti.

„Budući da, prema teoretičarima vizualnog obrata, slika utjelovljuje ikoničko iskustvo, odnosno prisustvo odsustva realne materije koje prikazuju, potrebno je istraživati daleko šira područja u kojima bi tradicionalne umjetničke vrste funkcionirale. Antropolog A. Gell i povjesničar umjetnosti W. J. T. Mitchell primjećuju i iznose teoriju kako je umjetnost sredstvo kojim čovjek alegorizira temeljna načela društvene organizacije. Polazeći od te pretpostavke, slikarstvo, kiparstvo, grafika i fotografija trebaju ispitati i izmijeniti zadanu povijesnu ulogu u skladu s aktualnom hiperprodukcijom slike. Ako slika ima život i ulogu nevezanu uz autora i određeno razdoblje, dosadašnje interpretacije koje nameću određeno značenje vezano isključivo uz određeno razdoblje treba ponovo propitati u odnosu na sadašnji kontekst. Upravo taj potencijal koristi Živković Kuljiš kako bi preispitao vlastitu ulogu akademskog kipara, kao i cjelokupni svijet današnje umjetnosti i društva koje ona alegorizira“, piše Patricia Počanić u predgovoru kataloga izložbe.

Loren Živković Kuljiš rođen je 28. veljače 1973. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine, a 2002. godinu proveo je na studijskom boravku u San Franciscu u SAD-u. Na California College of Arts and Crafts (CCAC) pohađao je nastavu iz crno-bijele fotografije, a u radionici kovina The Crucible u Berkeleyu završio tečaj tradicionalnog kovanja. Grupno izlaže od 1996., a samostalno 1997. godine. Od tada je izlagao na 21 samostalnoj i 26 skupnih izložbi. Dobitnik je tri nagrade, a radovi mu se nalaze u fundusima Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. godine član  HULU-a Split, a od 2002. do 2006. godine bio je članom HZSU-a.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2022 | Impressum