Izložbe Vlahe Bukovca i Ane Požar Piplica u novigradskom Muzeju Lapidarium

Izložbe Vlahe Bukovaca “Portreti obitelji” iz zbirke Umjetničke Galerije Dubrovnik Ane Požar Piplica “Istovremeno” bit će otvorene u petak, 19. listopada s početkom u 19 sati u prostorijama Muzeja Lapidarium.

Izložbe su ostvarene u sklopu ciklusa “Upoznajmo hrvatske muzeje” i međumuzejske suradnje Muzeja Lapidarium i Umjetničke galerije Dubrovnik, a otvorene su do 19. studenog.

Radovi Vlaha Bukovca brojnošću, kvalitetom i značajem zauzimaju izuzetno mjesto u zbirci moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik te se predstavljanje ovog utemeljitelja hrvatskog modernog slikarstva, čija se djela nikada nisu izlagala u Novigradu, nametnulo kao prva ideja u promišljanju međumuzejske suradnje s Muzejom Lapidarium. Zbog prilagodbe manjem prostoru Muzeja Lapidarium, odabrana je specifična i intimna tema portreta članova uže Bukovčeve obitelji iz cavtatskog i praškog perioda.

„”Ploče” (objekti ili skulpture) od voska Ane Požar Piplica nastale su u dužem vremenskom rasponu od 1999. – 2017., ali su na neki način postojale i prije nego su salivene. Ploče od voska tako u sebi implicitno sadrže ideju vremena, a na neke od njih, umjetnica u tautološkoj maniri ispisuje riječ „vrijeme“. „Istovremeno“ kao naziv izložbe funkcionira na više razina; na onoj najjednostavnijoj objašnjava činjenicu da su radovi u istom prostoru kao i radovi Vlaha Bukovca jer je izložba umjetnice postavljena u sklopu međumuzejske suradnje kojom se kroz rad jednog autora/ice predstavljaju zbirka Umjetničke galerije Dubrovnik i suvremena dubrovačka scena. „Istovremeno“ predstavlja i intervenciju umjetnice u zbirku Muzeja Novigrad, odnosno, u lapidarij u kojem se čuva predromanička kamena plastika te se ostvaruje dijalog i kontarstiranje fragilnih ploča od voska naspram fragmenata crkvenog namještaja rađenog od čvrstog materijala – kamena (istarskog vapnenca) – koji je preživio tolika stoljeća“, piše u tekstu “Otisci vremena” kustosice Rozane Vojvode.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum