MI plus članovi na studijskom posjetu u Sloveniji i Italiji

Članovi Mi plus platforme (udruge Metamedij, Sonitus, Faro 11 te Labin Art Express) u razdoblju od 26. do 28. listopada posjetili su nekolicinu međunarodnih partnera i organizacija u polju novomedijskih umjetnosti u Ljubljani te talijanske partnere i umjetnike na festivalu In/visible cities u Gorizi.

Prvi dan studijskog putovanja predviđena je bila posjeta Foruma u Metelkovoj koji organizira festival svijetla Lighting guerilla, zatim Fablab RogLaba, galerije Kapelica, Rampe te organizacije Cirkulacija.

Metelkova je već poprilično poznat centar kojeg ne treba posebno predstavljati. Ono što je možda manje poznato je da unutar zgrade urede ima Forum Ljubljana koji se osim organizacije Lighting guerilla festivala bavi stripom unutar Strip core grupe. O njihovom je radu pričala voditeljica festivala Katerina Mirović koja je i organizirala Ljubljanski posjet.

RogLab je produkcijski prostor koji omogućuje produkciju koja se zasniva na kreativnoj upotrebi 3D tehnologija, omogućujući interdisciplinarnu suradnju, kao i kreativnost usmjerenu na istraživanje i inovacije. U Fablabu prisutne su dočekali voditeljica Meta Štular i suradnici koji su prezentirali međunarodni projekt na kojem sudjeluju Fablab net, ali i mnogobrojne radionice za djecu i mlade te suradnju s Stripburgerom.

U Institutu Kersnikova, gdje djeluju galerija Kapelica, Rampa lab i BioTehna kroz izložbu „Data stratification“ Roberta Andrewa prisutne je provele voditeljica galerije i producentica Rampa laba Petra Milič koja je objasnila na koji način funkcioniraju Rampa i BioTehna te je predstavila njihove partnere i mreže u kojima sudjeluju.

Za sam kraj posjete Ljubljani članovi Mi plus platforme posjetili su Cirkulaciju 2 koja djeluje u prostorima Tabačne, gdje su ih dočekali voditelj prostora te njemački umjetnik Stefan Doepner koji trenutno radi u tom prostoru. Oni su prezentirali tekuće projekte te prototipove radova na kojima rade.

Drugi dan studijskog posjeta članovi Mi plus platforme sudjelovali su u programu festivala In/visible cities u talijanskom gradu Goriziji. Taj urbani multimedijalni festival trajao je od 15. do 28. listopada. U subotu 28. listopada održan je i seminar pod naslovom „Inter Festivals Multimedia Seminar“. Na njemu je Marko Bolković iz Sonitusa predstavio festival Vizualija na panel diskusiji naziva „Urbana regeneracija umjetničke prakse i novi mediji“ koji je održan u jutarnjim satima u Palazzu Grazia. U popodnevnim satima ostali članovi Mi plus platforme, Marino Jurcan, Sara Turković i Ivana Čehić Rabljenović sudjelovali su na okruglim stolovima i diskusijama na teme: funkcija umjetnosti u procesima urbane regeneracije; razvoj publike u kontekstu festivala; umrežavanje i intersektorska suradnja u domeni novih medija i tehnologija te nove tendencije u razvoju interaktivnih umjetničkih radova u domeni novih medija i tehnologija. Na kraju rada prezentirani su zaključci po skupinama.

Osim na panel diskusiji i okruglim stolovima, članovi platforme tih su dana popratili bogat umjetnički program, a daleko najveći događaj bio je koncert glazbenika i skladatelja za filmsku i kazališnu glazbu Teha Tearda. On je u tročlanom sastavu zajedno s violončelisticom Laurom Bisceglia i flautistom predstavio recentne radove s albuma „Wilder Mann” i radove za kazališne predstave redatelja Enda Walsha, kao što su “Ballyturk” i “Arlington”.

Osim toga održan je i itinererski multimedijalni performans „La memoria restituita“, rađen na temelju istraživanja u jednoj psihijatrijskoj klinici u Gorizi, čiju režiju potpisuje Chiara Pierini. U bivšoj željezari Krainer predstavljena je izložba „Quando l’arte diventa interattiva“, a u Palazzu Grazia održan je glazbeno poetski performans „Le vite potenziali“ u kojem su sudjelovali Francesco Targhetta (vokal i recital) te Chiara e Freddie Lee (Father Murphy) (glazba).

U nedjelju je festival završen s bogatim programom koji je uključivao izložbu fotografija „Fotografia come linguaggio della contemporaneità“, projekciju dokumentarnog filma „La Ville Engloutie“, kazališni performans „Mondo Balordo ovvero Le Avventure di Ferrage“ te čitanje poezije „Laforzalavoro“.

Festival je organizirala talijanska udruga 47.04 uz mnogobrojne međunarodne partnere.

Tekst B. V.

Fotografije M. J.

Leave a Reply


3 − 2 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum