Pino Ivančić na DRUŽENJU S UMJETNICIMA u Gradskoj radionici

U pulskoj Gradskoj radionici u subotu, 3. studenog u 20 sati održat će umjetnički performans pod naslovom „MEMORIES.,KLUPKO : „…se domisliš !? se spominjaš !?…“ kojeg je osmislio poznati pulski likovni umjetnik, glazbenik i performer Josip Pino Ivančić. Izvođači su Ivančić i Ivana Nataša Turković, dok su muziku posložili Turković i Boris Vincek.

„…tamo di je vječna proljet mira duševnog

tamo di je…carstvo…

U procesu misaone tranzicije koja svoju osnovu pronalazi u misaonoj preokupaciji bez uticaja gravitacijske sile nastale složenim i dugotrajnim postupkom asocirajući na  „nešto“  ne/poznato otvarajući prostor za maštu bez jasnog izvora ideje“, piše Ivančić u pozivu na performans.

„Kao podsjetnik na nedjeljne matineje, sljedeći dan 4. studenog u 11.30 sati u vrtnom prostoru Gradske radionice imat ćemo priliku pogledati još jedno događanje pod naslovom „Frndalica„. Izvođači su ponovno Ivana Nataša Turković i i.j.piNO, a in live izvođači skupina “Prijatelji”. U slučaju kiše novi termin objavit će se naknadno“, navode organizatori.

Josip Pino Ivančić je performer, likovni umjetnik, glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je već od početka sedamdesetih godina kada ulazi u konceptualni krug i performans vode. U to vrijeme s prijateljima stvara „mental spirit music”, a pod utjecajem Josepha Beuysa otvara procese za stvaranje tzv. „socijalne skulpture” čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalističke vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Pinova pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je „pravo” na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti (alter-rock grupa GustapH y njegovi dobry duhovy, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera (Theater like a Life/Life like a Theater ili Život je feferon…), ali i kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora (telefonski koncert Netz/Mreža, za Radio ORF).

Ivana Nataša Turković rođena je u Puli, gdje je završila Gimnaziju. Školovanje je nastavila u Bologni, na Književnom i filozofskom fakultetu, Odsjek umjetnosti, glazbe, kazališta i filma (DAMS) – smjer Kazalište i film. Diplomirala je 2003. godine, s prvim diplomskim radom o Miroslavu Krleži. Iste godine je godine upisala poslijediplomski znanstveni studij pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer Teatrologija. Od srednje škole glumi u družini Dr. INAT, u sklopu čijeg je Ciklusa mladih autora 2004. na scenu postavila predstavu „Tko je pojeo kolačiće? – Alisa u zemlji čudesa“. S predstavom je naredne godine nastupila na zagrebačkom Festivalu međunarodnog kazališta TEST. Sudjelovala je u više performansa s Pinom Ivančićem i do sada ostvarila tri autorska performansa. S performansom „OK – ovisnost kolekcioniranja“ gostovala je na varaždinskim Danima hrvatskog performansa i Sedam dana stvaranja u Pazinu, gdje je ostvarila performans-instalaciju „Vraćam se odmah“ i performans „OH! – 900“ na temu ovisnosti o drogama. Pohađala je više radionica na Međunarodnom kazališnom festivalu mladih, u sklopu kojega je održala i seminar na temu „Shakespeare na velikom platnu“. Sudjelovala je na grupnoj izložbi u sklopu Sedam dana stvaranja. Nekoliko je puta izlagala na grupnim izložbama u MMC Rojcu, a također je ilustrirala zbirku poezije Kristine Petričević „Obala snova“.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Izvor

Leave a Reply


+ 8 = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum