“PROSTORI NEZAVISNIH” u pulskom MMC-u LUKA

Program naziva „Prostori nezavisnih“ u organizaciji vodnjanske Apoteke – Prostora za suvremenu umjetnost bit će održan u petak , 26. listopada s početkom u 19 sati u pulskom MMC-u Luka.

Program:

19h OTVORENI STOL, razgovor

20h PARKOUR, izložba / izbor filmskih i video radova:

Ante Babaja, Democracia, Igor Grubić, Mladen Stilinović

20h SHOWCASE za mlade umjetnike:

DANILO STOJANOVIĆ, samostalna izložba

Od 21h zabavni program DJ Filjo

Otvoreni stol

U želji za povezivanjem naočigled fragmentaciji, zajedničkim pozicioniranjem u javnom diskursu, suočeni s institucionalnom krizom i (povremeno) disfunkcionalnim sektorom, kao refleksijom šireg društvenog stanja, u stanju permanentne potkapacitiranosti, potaknuti promišljanjem o stanju, resursima, projekcijama, mogućnostima suvremene umjetnosti u lokalnom kontekstu, zamislili smo nastavak projekta Prostori nezavisnih – Upute za uporabu (2017) kao otvoren prostor komunikacije i diskurzivan prostor koji se osvrće na prostorne potrebe i uvjete rada u kontekstu suvremene umjetnosti. Smještanjem događaja u MMC LUKA želja je ukazati na njegov potencijal i resurs koji se danas tek povremeno pojavljuje na horizontu.

Otvoreni stol je otvoreno mjesto komunikacije i refleksije gdje zajedno sjede i razgovaraju svi sudionici i zainteresirana publika.

Prostori nezavisnih

Premda u Istri postoji relativno razvijena i organizirana kulturna infrastruktura upravo je pojava nezavisnih prostora suvremene umjetnosti s izlagačkim programima dodatno pridonijela novoj dinamici: povećanju razine kvalitete i kvantitete programskog sadržaja, povezivanju umjetnika, interesu publike i medija, te unaprijedila prepoznatljivost Istre i njenih gradova kao istaknutih mjesta s relevantnim i kvalitetnim programima iz suvremene umjetnosti izvan velikih središta.U težnji za postizanjem vidljivosti i zagovaranjem boljih uvjeta djelovanja, sa ciljem poboljšanja razumijevanja, kontekstualizacije i podrške za suvremene umjetničke prakse, nekoliko se lokalnih inicijativa udružilo u forum “Prostori nezavisnih” kako bi potaknuli razgovore, predstavili svoj rad, programske koncepcije, umjetnike, pokrenuli dijalog, uspostavili platformu za diskusiju i upoznali širu javnost sa situacijom na suvremenoj umjetničkoj sceni.

Razgovor Otvoreni stol potaknut je fragmentacijom i disfunkcionalnim institucionalnim poljem u suvremenoj umjetnosti, dok izložba Pakour označava umjetničku akciju u promišljaju javnih resursa, javnog prostora grada kao poprišta zbivanja, i donosi prakse performansa, happeninga i umjetničke akcije u javnom prostoru.

Prostori neavisnih 2017 / Upute za uporabu

PARKOUR: Ante Babaja, Democracia, Igor Grubić, Mladen Stilinović

izbor filmskih i video radova

PARKOUR okuplja umjetničke prakse koje na različite načine “koriste”, angažiraju i prisvajaju javni prostor grada. Radi se o pitanjima društvenih i urbanih transfromacija, mogućnostima, prekidima, neuspjesima, nesigurnosti, emancipaciji, a odnose se prema povijesnim praksama konceptualne umjetnosti, performansa, angažiraju urbani okoliš, putem izazova za korištenje i značenje urbanih prostora, gradskog života i tijela u akciji. Parkour se razvija kao poligon u okviru kojeg se istražuju poetske i političke mogućnosti, fizičke i konceptualne prepreke, prilagođavajući se mentalnim i emocionalnim preprekama kao i fizičkim barijerama.

Izložba okuplja umjetnike različitih generacija i backgrounda, različitog kulturnog konteksta. Predstavlja različite umjetničke pozicije koje usvajaju strategije performancea, prosvjeda, javne akcije, ukazujući na urbani kontekst kao društveni i kritički poligon, kao vrstu igrališta, uspostavljajući nove povijesne putanje čineći vidljivim ideje i mogućnosti za kritičke intervencije u urbano tkivo.

SHOWCASE za mlade umjetnike: DANILO STOJANOVIĆ

samostalna izložba

Danilo Stojanović mladi je svježe diplomirani akademski slikar (r. Pula, 1989.) Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli (slikarski smjer) 2009. g. upisuje slikarski smjer na katedri profesora Carla Di Raca na Accademia di Belle Arti u Veneciji gdje 2013. završava diplomski (BA, smjer slikarstvo). Iste godine jedan je od osnivača umjetničkog kolektiva Fondazione Malutta u kojemu je aktivan član. 2017. završava MA, slikarski smjer, s pohvalama (110/110) na istoj Akademiji. Izlagao je na skupnim izložbama u Italiji (galerija Monitor, Rim; Magazzino del Sale; Officina delle Zattere; galerija A plus A, Venezia; Studio Tommaseo, Trst). Priprema samostalne izložbe u galeriji Karas (Zagreb) i galeriji Poola. Živi i radi između Venecije i Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 2 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum