„Tabu“ na HTV-u

Od ovoga tjedna na HTV-u se prikazuje britanska serija „Tabu“ (Taboo), u kojoj glavnu ulogu ima cijenjeni britanski glumac Tom Hardy, koji je ujedno koautor serije i jedan od izvršnih producenata.

Hardy glumi otpadnika koji se početkom 19. stoljeća iz Afrike vraća u London da bi naslijedio brodarski biznis pokojnog oca. Pritom ga prati reputacija ekscentrika kojega je život u divljini potpuno izmijenio (asocijacija na Kurtza iz Conradovog „Srca tame“), a u novom okruženju opasnosti koje prijete možda su i veće, budući da se urbani suvremenici pokazuju okrutnijima od primitivnih članova plemena.

Najveća vrijednost serije je u načinu kojim se tretira razdoblje novije kolonijalne povijesti. Dok je većina britanskih povijesnih serija sklona čim realističnijem opisivanju određenog razdoblja, ovdje se namjerno stvara začudni dojam, tako da se prevladavajući urbani ambijent prožima ruralnim, nadrealnim i okultnim asocijacijama. Vjerojatno je to i jedan od glavnih razloga zašto je serija postigla uspjeh kod publike i kritike.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


+ 2 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum