24. Sa(n)jam knjige u Istri

Nigerijski nobelovac Wole Soyinka otvorio festival knjiga i autora

• Veliki književnik, borac za slobodu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nigerijac Wole Soyinka otvorio je svojim šaljivim i pozitivnim govorom 24. Sa(n)jam knjige u Istri u Domu hrvatskih branitelja. Od četvrtka, 29. studenog kroz 11 festivalskih dana na sajmu će se slobodno govoriti i ponajprije slušati upravo o Slobodi.

Svečana ceremonija započela je minutom šutnje iznenada preminulom makedonskom dramskom piscu, Goranu Stefanovskom, koji je u Puli trebao predstaviti knjigu svojih drama u hrvatskom prijevodu. Stoga je, kako je u svom govoru naglasila direktorica Sajma, Magdalena Vodopija – ovogodišnji regionalni program Makedonija čita posvećen ovom piscu svjetskog glasa.

Amira Medunjanin uz jazz pijanistu Bojana Zulfikarpašića uveličala je program svečanog otvorenja i pjesmom „Nestaćeš iz mog života“ vrlo emotivno podsjetila sve na prerani gubitak svog prijatelja i iznimno velikog čovjeka – Predraga Lucića, koji se u svom radu uvijek zalagao za slobodu i kojem je ovogodišnji Sajam u cijelosti posvećen.

Program otvorenja režirao je Matija Ferlin, a prema scenariju Gorana Ferčeca vodio ga je glumac Livio Badurina, koji je ovogodišnjim tematskim sloganom Reci mi što je sloboda? – pozvao na dijalog, razgovor i debatu. Govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti, baš naprotiv, prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate – prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva, poručio je Livio Badurina.

Na svečanom otvorenju prisustvovala je delegacija makedonskog ministarstva kulture, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske – Dubravka Đurić Nemec, zamjenica župana Istarske županije – Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Pule – Boris Miletić, koji je u svom govoru istaknuo da Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka nastavljaju na iduće tri godine s financiranjem Sajma.

Svečanost otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, među knjigama i brojnom publikom koja je uživala u glazbenoj izvedbi Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, kao polusatnom sessionu za Predraga Lucića.

24. Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren sve do nedjelje, 9. prosinca.

Priredio B. VINCEK

Fotografije B. VINCEK

Leave a Reply


9 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum