Druženje s umjetnicima u Gradskoj radionici: THE SYNERGY ENSEMBLE

Zajednički autorski projekt kanadskog haiku pjesnika Michaela Dudleya i grupe pulskih umjetnika koju čine: haiku pjesnik Dejan Pavlinović, performativna umjetnica Ivana Nataša Turković, multimedijalni umjetnici Marko Jovanović i Vladimir Butković, glazbenik Vanja Sinošić, slikarica Debora Trusgnach i audiovizualni umjetnik Silvio Belušić bit će predstavljen u subotu, 17. studenog u 20 sati u pulskoj Gradskoj radionici.

Okosnicu projekta The Sinergy Ensamble čine odabrane haiku pjesme iz knjige „Pilgrimage“ (2017) Michaela Dudleya te „Mlječnom stazom“ (2016) Dejana Pavlinovića. Suradnjom i integracijom različitih umjetničkih formi (glas, glazba, pokret, tekst, vizualnost, improvizacija…) ostvaruje se performans u kojem svaki pojedini umjetnik svojim interpretativnim izrazom doprinosi grupnom ostvarenju. Na taj način u međuigri različitih umjetničkih formi i na temelju sinergije zajedničkog rada nastaje objedinjeno i originalno umjetničko djelo u kome je očuvan duh, namjera i evokacija svakog pojedinog umjetnika i njegovog specifičnog izraza.

Michael Dudley rođen je u Torontu, a već 33 godine živi u jugozapadnom Ontariju. Haiku piše četrdeset godina. Izdao je niz zbirki i član je udruženja Haiku Canada. Svoje radove objavljuje u nizu časopisa, novina i zbirki te je uključen u niz antologija u Kanadi i izvan nje. Autor je vrsnih eseja o haikuu. Haiku i putovanje svijetom dovelo ga je tako i do Hrvatske.

Dejan Pavlinović piše haiku od 2007. godine. Njegove su haiku pjesme objavljene u raznim domaćim i inozemnim haiku časopisima, novinama, poslijenatječajnim antologijama i zbornicima te portalima. Prisutan je i aktivan na hrvatskoj i međunarodnoj haiku sceni. Autor je dvojezične zbirke haiku pjesama „Mliječnom stazom/Down the Milky Way“.

Debora Trusgnach dolazi iz okolice Udina u Italiji, a članica je Hrvatske udruge interdisciplinarnih umjetnika. Osim primijenjenom osobitu pažnju posvećuje  štafelajnom slikarstvu kao i individualnom umjetničkom razvoju i pristupu. Njezin rad uvelike doprinosi prepoznatljivosti slikarskog djelovanja Gradske radionice.

Marko Jovanović je magistar glazbene pedagogije i pulski skladatelj, multimedijalni umjetnik te multi-instrumentalist. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće (Soul shift music, Digital lab recordings, Sound lab itd.). Trenutno sudjeluje  u programu Europske unije “European Music Incubator” koji je namijenjen glazbenicima u usponu, na temu “Digitalna pedagogija”.

Ivana-Nataša Turković je performativna umjetnica s diplomom Književnog i filozofskog fakulteta u Bologni, smjer Kazalište i film. Od srednje škole sudjeluje u kazališnoj družini Dr. Inat. S performansom „OK – ovisnost kolekcioniranja“ gostovala je na varaždinskim Danima hrvatskog performansa, a s „Vraćam se odmah“ i „OH! – 900“ na Sedam dana stvaranja u Pazinu. Pored toga sudjelovala je u više zajedničkih performansa s drugim autorima.

Vladimir Butković od 2010. sudjeluje u radu kazališta Dr. Inat kao glumac, jedno vrijeme i kao voditelj glumačke škole. Glumom se zapravo počinje baviti još u osnovnoj školi, da bi tokom 90-tih, uz amaterski i eksperimentalni film, tome pridodao i fotografiju i to u sklopu FK “Pula” u kojem je aktivan do 2010. godine. Bavi se i raznim “off” projektima koji uključuju poeziju, performans, a u posljednje vrijeme sve češće i glazbu.

Vanja Sinošić stekao je obrazovanje glazbenik-violinist i pohađao studij glazbene kulture na Pedagoškoj akademiji u Puli. Osnovao je glazbenu skupinu Stabat mater, a surađivao je na glazbenim projektima s više glazbenih skupina (Gustafi, Livio Morožin bend, Rade Šerbeđija projekt, Franci Blašković) te sudjelovao u radu Simfonijskog orkestra u Puli. Kao glazbenik svira violinu, bas, udaraljke i glas (tenor/bariton).

Silvio Belušić s Dariom Krožnjakom – Riom (muzički producent i trance DJ) osnovao je 2013. eksperimentalni rock bend Žgobečena šagoma, koji je do sad objavio tri albuma. Bavi se snimanjem zvukova i videa, fotografijom te oblikovanjem predmeta.

Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan. Program “Gradionica” Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


1 + = 4

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum