Izložba i razgovor „Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc

Izložba „Retrovizor: fanzini u Hrvatskoj“ bit će otvorna u petak, 16. studenog s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Nakon otvorenja slijedi razgovor na temu fanzinske scene u Hrvatskoj s naglaskom na bogatu pulsku scenu devedesetih i dvijetisućitih.

Fanzinska scena je u Hrvatskoj bila najživlja devedesetih i dvijetisućitih i tada je odigrala važnu ulogu kao mjesto komunikacije, kreativnog izražavanja, razmjene informacija i povezivanja ljudi, ali i formiranja mnogih kasnijih autora i umjetnika (dizajnera, novinara, glazbenika itd). Da je tome tako, svjedoči i činjenica da se fanzini još uvijek čitaju, ali i izrađuju.

Da bi dokazali da nije riječ o malom, nego zanimljivom i progresivnom dijelu nezavisne kulturne, medijske i društvene scene, autori izložbe odlučili su oživjeti dio arhiva i baciti pogled u “retrovizor” na domaću fanzinsku scenu. Zadatku su pristupili na najpraktičniji mogući način te su izradili vlastiti fanzin, kojem je cilj dati barem mali doprinos dokumentiranju, ali i oživljavanju scene.

U fanzinu se nalazi intervju s ekipom koja je nedavno skvotirala BEK, intervju s bendom Drotpad, intervjue s fanzinašima Mašom i Gajom, tekstovi o domaćoj sceni i njenoj povijesti, strip i tekst o tehnologiji izrade fanzina, recenzije nekih novijih fanzina (koje su izradili Nigdjezemska, KA-MATRIX, Ena Jurov, Ana Dumančić, Knjigozemska i ostali), distro-listu s popisom mjesta na kojima se može doći do fanzina (Infoshop Knjižnica Pippilotta, Infoshop Karlovac, Zin Zin, Nigdjezemska…), mapu Hrvatske s popisom od tristotinjak fanzina koji su u nekom trenutku izlazili u Hrvatskoj i još ponešto.

Izložbu su pripremili studenti/ce i volonteri/ke Centra za dokumentiranje nezavisne kulture: Katja Orlić, Rea Drvar, Marija Rojko, Pero Kusalo, Ivana Jurčević, Sanja Tepšić, Eva Trstenjak, Vanja Vukman, Ivana Krijan, Martina Novosel i Tamara Moslavac Kos, uz pomoć dizajnera Dejana Dragosavca Rute, voditeljice Centra Dunje Kučinac, Kulturpunkt.hr-a, kolege i kolegice iz Bookse Luke Ostojića i Ivane Dražić te kolega i kolegica fanzinaša i fanzinašica Maše Borović, Ene Jurov, Ane Dumančić, Rine Barbarić, Marka Strpića, Tončija Kožula, Nikole Mokrovića i Branimira Gajčevića Gaje.

Izložba je nastala u sklopu projekta “Aktivni arhivi za aktivno znanje: mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture”, koji u akademskoj godini 2017./2018. provodi Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u partnerstvu s Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske. Centar za dokumentiranje nezavisne kulture i sve aktivnosti u njemu udruga Kulturtreger od 2011. godine vodi u partnerstvu s udrugom Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Kulturpunkt.hr).

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Priredio B. V.

Leave a Reply


6 − = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum