Predstavljanje 2. Bijenala industrijske umjetnosti „Na leđima palih divova“

Andrea Matošević i Marko Tadić u zagrebačkoj Galeriji Nova

• U sklopu predstavljanja 2. Bijenala industrijske umjetnosti naziva „Na leđima palih divova“ Andrea Matošević i Marko Tadić će u zagrebačkoj Galeriji Nova održati predavanje, prezentaciju i razgovor u četvrtak 15. i petak 16. studenog.

Matošević će održati predavanje na temu „O divovima i njihovim leđima prije posrnuća. Rudarska kultura rada na Labinštini kroz XX stoljeće“. U predavanju će biti riječi o dominantnim karakteristikama kulture rudarstva na istočnom dijelu Istre, njegovom postupnom razvoju i ogromnom utjecaju na poluotok kroz dvadeseto stoljeće, s posebnim naglaskom na njegovu važnost tijekom talijanskog fašističkog ventennia, odnosno socijalizma u vrijeme neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Ti u Istri prisutni i sukcesivni režimi imali su bitno različit odnos prema radu i radništvu: prvi stavlja naglasak na infrastrukturu, proizvodnju i radne procese dok će se tijekom rane faze socijalizma upravo kroz težak fizički rad, a posebno kroz rad u rudnicima, stvarati novi socijalistički ljudi. To poratno kaljenje novih ljudi imat će, osim proizvodne, također i snažnu političku i simboličku okosnicu. No, bez obzira koliko bili markerima moderniteta koji su u ugljenokope implementirani kako bi rudari isporučivali čim više „crnog zlata”, potrebnog za bržu i širu opće društvenu modernizaciju, ti novi procesi nerijetko su bili u koliziji s jednim dijelom tradicionalnog, usmeno prenošenog i „podrazumijevajućeg“ lokalnog znanja generiranog u svrhu preživljavanja u zemljinom grotlu. U predavanju će se stoga analizirati i interpretirati širok spektar rudarskog nezapisanog znanja: od sasvim specifične komunikacije do objašnjenja za izraženu androcentričnost profesije. Također, budući da su rudari, njihov rad ili rudarska infrastruktura nerijetko bili prikazivani i na dokumentarnim filmovima produciranim ’30ih, ’40ih i ’50ih godina, planirana je i projekcija nekoliko isječaka iz onodobnih uradaka.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Fakultetu za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije te suosnivač i istraživač u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Juraj Dobrile u Puli. Autor je više znanstvenih i popularnih članaka te nekoliko monografija: Pod zemljom. Antropologija rudarenja na Labinštini u XX stoljeću, Socijalizam s udarničkim licem. Etnografija radnog pregalaštva te Polutani dugog trajanja. Balkanistički diskursi (u su-autorstvu s Teom Škokić).

Marko Tadić će održati prezentaciju i razgovor na temu „Concrète machines (13 pieces for Prvomajska)“. On će predstavit će zvučnu instalaciju i projekt kojega je u sklopu izložbe „Na leđima palih divova“ realizirao u suradnji s muzičarem Mirom Manojlovićem. Tadić se predstaviti novonastali rad i govoriti o tome kako su Miro Manojlović i on na par sati oživjeli prostor tvornice Prvomajska u Krapnu koja je nekada zapošljavala više od tisuću ljudi. Zvuk i buka su kroz njihov projekt vraćeni u taj impresivan industrijski prostor koji je nekada hranio, školovao i ujedinio zajednicu radnika i njihovih obitelji.

„Ulaskom u tvornicu Prvomajska u Krapnu ostao sam zatečen tišinom napuštene tvorničke hale. Akustika prostora pojačavala je zvukove iz okolice, a sve što bi odjeknulo unutra, zazvučalo bi kao u koncertnoj dvorani. Tada sam odlučio da će moj rad ovoga puta biti u mediju zvuka. Budući da nisam niti muzičar niti skladatelj, odlučio sam pozvati Mira Manojlovića da rad napravimo zajedno. Crteže bazirane na prostoru i strojevima iz Prvomajske dao sam Miru da interpretira kao partiture i odsvira kao “skladbe” na samim strojevima. Metalni giganti, koji su nekada proizvodili potpuno drukčije zvukove u proizvodnji, postali su tokom naše izvedbe akustični instrumenti sa širokim spektrom tonova“, ističe Tadić.

Marko Tadić živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Firenci. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama i filmskim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, u prostorima u Zagrebu, Ljubljani, Beču, Kasselu, Berlinu, Los Angelesu i New Yorku. Dobitnik je niza nagrada te je sudjelovao na brojnim rezidencijama i studijskim programima. Trenutno predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na NABA-i (Nuova Accademia di belle arti) u Milanu. Zajedno s Tinom Gverović predstavljao je 2017. godine Hrvatsku na 57. Bijenalu u Veneciji.

Događanja su dio predstavljanja 2. Bijenalu industrijske umjetnosti (20/07 – 28/10/2018.) pod nazivom Na leđima palih divova, čije su kustosice kolektiv Što, kako i za koga / WHW.  Suorganizirali su ga Labin Art Express XXI, u suradnji s MMSU Rijeka i Arheološkim muzejom Istre, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Priredio B. V.

Leave a Reply


4 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum