24. Sa(n)jam knjige u Istri: „Divljaci“ i „Leto“ Danijela Žeželja

Strip doživljava svoju renesansu

• Prvi put na 24. Sajmu knjiga u Istri  predstavljene su dvije knjige u jednom bloku, u okviru programa Strip Strasse u utorak navečer, publika je mogla čuti kako su nastajale knjige „Divljaci“ i „Ljeto“ strip crtača Danijela Žeželja.

Paola Orlić predstavila je, osim autora, i druge dvije umjetnice koje su pridonijele njihovoj realizaciji, scenaristicu Jelenu Paljan i spisateljicu Olju Savičević Ivančević. Orlić podsjeća da se u Puli prije dvije godine u galeriji Makina mogla pogledati izložba 26 portreta pisaca Danijela Žeželja, koje danas vidimo objedinjene u knjizi „Divljaci“.

Tijekom tri godine autor je crtao umjetnike koje su ga inspirirali, najbolje crteže objavljivao na Facebooku i tako je došao do selekcije za knjigu. „Divljaci su osobni dnevnik, posveta i putokaz kroz periferiju nevidljivog grada“ piše Žeželj u predgovoru knjige. Dizajnom knjige estetski je povezao portrete umjetnika i njihove citate. „Birao sam dijelove teksta, one citate koji su me najviše dodirnuli i bili mi bliski“.

Olja Savičević Ivančević napisala je pogovor za knjigu “s velikom strašću sam to pisala želeći nešto pokloniti Danijelu i piscima iz ove knjige koji izrastaju iz tih svojih rečenica kao da su se otjelotvorili“.

Osim pisaca, u knjizi „Divljaci“ su i glazbenici i slikari: Van Gogh, Tom Waits, Tolstoj, Sylvia Plath, Frank Zappa, V.V. Majakovski, Jorge Luis Borges s citatom „Budem li mogao iznova živjeti svoj život, potrudit ću se napraviti više grešaka“ i drugi.

„Izabrao sam ove osobnosti jer sam želio da se definicija pisca i književnosti proširi jer ona pripada svemu pa svi ovi ljudi mogu biti književnici, Van Gogh je imao 1.000 pisama, koliko i slika“ kaže Žeželj i dodaje da ima još stotine pisaca koji bi se mogli dodati ovoj knjizi.

O svojoj umjetnosti stripa kaže „slika je za mene pokušaj izlaza i odgovora, meni je komunikacija riječju problem, ne uspijevam doprijeti i objasniti se tako da je slika alat kojim se služim.“

Paola Orlić primjećuje da su svi crteži monokromatski, crno-bijeli s horizontalnim i vertikalnim crvenim linijama, jedino je portret Tolstoja u boji. Žeželj objašnjava da je baš klasičara poželio pokazati u pop artovskom stilu. Iz publike je stiglo pitanje zbog čega su stripovi crno-bijeli na što će Žeželj „sve vidimo u odnosu svjetla i sjene, boja bitno ne dodaje, ali oduzima kada se radi o kontrastu“.

Grafička novela „Ljeto“ nastala je po scenariju za film „Trešnje“ Jelene Paljan koji je svjetsku premijeru imao na Festivalu u Cannesu, a mogli smo ga vidjeli i na ovogodišnjem Pula film festivalu.

Scenarij je napisan po priči „Pederi“ Olje Savičević Ivančević koja u šali izjavljuje „Jelena i Danijel su tata i mama ovog stripa, a ja sam baka“.

Priča „Pederi“ ispričana je kroz perspektivu jednog dječaka od osam godina koji proživljava dramu dvojice dječaka iz Dalmatinske zagore, svog starijeg brata i njegovog prijatelja, svoje obitelji koja uništava vlastito dijete, a na kraju i samu sebe.

„Scenarij po kojem je nastao strip je zapravo priča iznova napisana, kontrapunkt između onoga što vidimo i što dječak doživljava“ kaže Jelena Paljan.

Priča „Pederi“ nastala je prije 15 godina i autorica kaže kad bi ju danas pisala vjerojatno bi imala sretan kraj s obzirom koliko je tema homoseksualnosti postala stereotipna.

„U stripu koji se zove „Ljeto“ postoje svijetle i tamne scene što je uvjetovano scenarijem koji sam pokušavao poštivati i pratiti“, kaže Žeželj.

„Strip doživljava jedan svoj procvat, hrani se drugim medijima, ali ostaje svoj. Pogodan je da se kroz njega govori o svim temama, vrlo je aktualan. Strip doživljava svoju renesansu“ zaključuje Danijel Žeželj predstavljanje svoje dvije strip knjige na Sajmu knjiga u Istri.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


− 1 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum