24. Sa(n)jam knjige u Istri: Tadej Vukman

Izložba „Dick Skinners“ u galeriji Makina

• Galerija Makina je u petak, 7. prosinca bila puna posjetioca povodom otvorenja izložbe fotografija Tadeja Vaukmana. „Dick Skinners“ serija je nastala kroz sedam godina nomadskog stila života ispunjenih koncertima, skejtanjem i putovanjima u konačnici zabilježenima u ovim sirovim i beskompromisnim prikazima tih dana.

Tadej je rođen u Sloveniji u Dravogradu ’84-te. Potresen obiteljskim nesuglasicama odustaje od škole i oko 2005-te počinje fotografirati. Postaje aktivan na fanzinskoj sceni kao dio Kino zinea Good kids, Breakfast i Larry su također neki od izdanja na kojima je radio. Također je osnivač udruge 585 Zine koja se bavi izdavanjem fanzina.

Prve fotografije se poklapaju sa sklapanjem novih veza i prijateljstava koje će determinirati prirodu njegove umjetnosti. Njegova fotografija postaje vezana za skejtersku i pankersku scenu jednako čvrsto kao i veza Tadeja sa protagonistima te scene. On ih predstavlja kao svoju obitelj. U Ljubljani  2015. godine preko izdavača Rostfrei Publishing izdaje knjigu fotografija „Dick Skinners“. Većinu fotografija Vaukman je okinuo intoksiciran pa je za pretpostaviti da su snimljene bez autocenzure, bez zadrške ili premišljanja, direktno u glavu u žaru trenutka kakav god on bio. Intimne scene iz tuša, brijanje stidnih dlaka, spavanja u kombiju, ljudske piramide forenzički su dokazi jednog Vaukmanovog perioda života.

Razvijajući se unutar underground scene i živeći van sistema,Tadej je radove prvo izlagao po neformalnim mjestima poput kafića i stanova. Do sada su izložba i Tadej proputovali Sloveniju, Švicarsku, Francusku, Njemačku, dok će jedna od idućih stanica biti Moderna Galerija u Ljubljani. I prije samog otvorenja u gradu Puli se ovu izložbu etiketiralo kao «ona koja sadrži fotke penisa». Interesantno je to iz više razloga. To evidentno znači da je ideja izlaganja golotinje u galeriji i dalje vrsta tabua iako smo svakodnevno izloženi hiperseksualiziranim sadržajima kroz medije. Golo ljudsko tijelo očito će i dalje ili privlačiti publiku ili podizati obrve. Ili oboje.

Koncept izložbe nastavlja se na sve postavljene predhodno u sklopu Sa(n)jma Knjige u Istri. Ideja neobuzdane slobode, «In your face» provokativnog sadržaja (za dobar dio publike), utisnuta je u ove radove koja vas gledajući vozi se nizbrdo, u leru, s neispravnim kočnicama. Kustos izložbe je Miha Colnar a otvorili su ju Hassan Abdelghani, voditelj galerije Makina te Magdalena Vodopija, direktorica Sajma.

Izložba ostaje otvorena do 20. prosinca.

Tekst i fotografije Ivana VOJNIĆ VRATARIĆ

Leave a Reply


− 4 = 5

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum