Otvorenje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Galeriji C8 u Puli

Nagrađena izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ bit će otvorena u petak 21. prosinca u 12 sati u Galeriji C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli. Izložba je osvojila nagradu Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu u kategoriji Izložba godine.

Izložba „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je bila postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu od ožujka do lipnja 2017. godine. Tijekom 2018. gostovala je u Dubrovniku, Lošinju i Požegi, a od 21. prosinca 2018. do 24. veljače 2019. godine bit će otvorena za posjetitelje u Puli.

Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre.

Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem, upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju, upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata odabranih prema kriteriju učestalosti u antičko i današnje vrijeme.

Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Brojne arheološke izloške posjetitelji će moći komparirati s modernim farmaceutskim i medicinskim instrumentarijem, a izložbu upotpunjuju i modeli i preparati ljudskih organa.  U sklopu izložbe bit će pripremljene i tematske radionice za djecu i odrasle.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Arheološkom muzeju Istre razumljivo je s obzirom na antičku tradiciju Pule u kojoj su vidljivi različiti aspekti brige o javnom zdravlju u što prvenstveno ubrajamo vodovod, kanalizaciju i terme. Na razvijenu medicinu u Puli upućuju i nalazi povezani s kultovima vezanim uz zdravlje i liječenje, odnosno s kultovima Herkula, Eskulapa i Salus.

Već po osnutku rimske Coloniae Iulie Pole (46./45. g. pr. Kr.), u sjeveroistočnom uglu grada, na mjestu izvora pitke vode,  podignut je kompleks s objektima javnog i privatnog karaktera: svetište, javno kupalište i reprezentativna privatna kuća. Sakralni je dio ove cjeline bio posvećen Herkulu čije je svetište graničilo s termama, a neposredno uz terme, u zidnoj niši izdvojenog dijela privatne kuće  zabilježen je nalaz podnog mozaika. Crno bijeli mozaik sadrži prikaz žrtvenika i stilizirane školjke te natpis Salus  što sugerira mogućnost da je u tom izdvojenom prostoru djelovao javni liječnik.

Izdvajamo i zavjetni natpis kojeg je orijentalac Iuventius Eutyches posvetio Asklepiju te nadgrobni spomenik koji je još za života Aulus Atius Caius, javni liječnik podigao sebi i ženi,  a koji naznačuje  kako je medicinska služba u rimskoj Puli bila na zavidnoj razini.

 Srednjovjekovnih redovničkih hospitala u Istri je evidentirano preko dvadeset, a osnivaju se od 6. do 18. st. nakon čega slijedi izgradnja vojnih i civilnih bolnica.

Izložba je realizirana u suradnji  s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Gradskim ljekarnama Zagreb, Zagrebačkim holdingom, te tvrtkama Suban, Marija i Sitomas.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 2 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum