Hrvatski naslovi na 30. Međunarodnom filmskom festivalu u Trstu

U sklopu 30. Međunarodnog filmskog festivala u Trstu, koji traje od 18. do 25. siječnja, u raznim festivalskim sekcijama, bit će prikazano ukupno jedanaest hrvatskih filmova. U međunarodnoj konkurenciji igranih dugometražnih filmova Filmskog festivala u Trstu, nalaze se dvije hrvatske manjinske koprodukcije: „Izbrisana“ Mihe Mazzinija te „Teret“ Ognjena Glavonića (hrvatski koproducent oba filma je Kinorama).

 

Za dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji također se natječu manjinske koprodukcije. Riječ je o filmovima „Chris the Swiss“ Anje Kofmel (hrvatski koproducent je Nukleus Film) te „Najljepša zemlja na svijetu“ Želimira Žilnika (hrvatski koproducent je Factum).

Animirani film nastao u produkciji Zagreb filma, „Bobo“ Andreja Rehaka, natječe se, pak, za najbolji kratkometražni film. U sekciji namijenjenoj nezavisnim talijanskim filmovima natječe se hrvatska manjinska koprodukcija „Lajkaj i ti mene“ („Likemeback“) Leonarda Guerra Seràgnoli (hrvatski koproducent je Antitalent).

U nenatjecateljski program dokumentarnog filma uvrštena je i „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, nastala u produkciji Restarta.

Svoju će svjetsku premijeru, u nenatjecateljskom programu festivala, imati kratkometražni film Igora Bezinovića „Cartolina de Momjan“, nastao u produkciji Studija Pangolin. Također izvan konkurencije, prikazuje se i kratkometražni igrani film „Eutanazija“ Joška Marušića nastao u produkciji Zagreb filma.

U sekciji Umjetnost i zvuk (Art & Sound) koja je posvećena radovima koji su između filma i suvremenog umjetničkog djela prikazat će se animirana hrvatska manjinska koprodukcija „Tko je smjestio Kaktusiću“ Đorđa Markovića (hrvatski koproducent je Nukleus film).

„Krhotine“ u režiji Zrinka Ogreste se, pak, prikazuju u programu posvećenom najboljim filmovima centralne i istočne Europe koji su se prikazivali na Filmskom festivalu u Trstu. Osim toga Ogresta sudjeluje i na okruglom stolu koji će se održati 23. veljače.

Svoju međunarodnu premijeru na spomenutom festivalu imat će i prva serija iz originalne HBO Europe produkcije u našoj regiji „Uspjeh“, gotovo u cijelosti snimana u Zagrebu. Scenarij serije potpisuje Marjan Alčevski, a režiju oskarovac Danis Tanović. Serija je snimljena u okviru sustava poticaja koje, u suradnji s Ministarstvom kulture provodi Hrvatski audiovizualni centar.

U sklopu festivala održava se i koprodukcijski market When East Meets West, koji traje od 20. do 22. siječnja, a namijenjen je dugometražnim igranim i dokumentarnim projektima u razvoju. Među 22 projekta iz 14 zemalja, našao se i jedan projekt iz Hrvatske. Radi se o dokumentarnom filmu „Veće od traume“ („Bigger Then Trauma“) redateljice Vedrane Pribačić, razvijanom u produkciji kuća Metar60 i Slavica Film te podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Scenarij za projekt potpisuju Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski, koja je ujedno i producentica projekta.

Radnja filma „Veće od traume“ prati proces iscjeljivanja traumi nekoliko žena silovanih u domovinskom ratu koje prolaze izvaninstitucionalne tretmane osnaživanja u sklopu programa „Ja sam više od svoje traume“, te vraćaju svoje dostojanstvo i povjerenje, izgubljeno prije 20 godina tijekom rata. Putem Sistemsko-integrativnih suportivnih metoda ove žene rade na stvaranju novog odnosa sa samom sobom, te poticanju samospoznaje, kao i spoznaje sebe u odnosu na okolinu. Kroz ove nekonvencionalne tretmane, film prati i sudbinu svake od šest žena iz programa, te sva zbivanja oko njih.

WEMW spaja više od 450 filmskih profesionalaca iz preko 35 zemalja svijeta s posebnim naglaskom na zemlje ili regije u fokusu. Ove godine to su srednjoistočna Europa (Češka, Poljska, Slovačka i Ukrajina) i zemlje Beneluxa (Belgija, Luksemburg i Nizozemska). Program se sastoji od pitching foruma za projekte u razvoju, ali i niza individualnih sastanaka, panel-diskusija i predavanja, a odabrani projekti natječu se za nekoliko novčanih nagrada. Glavni cilj je omogućiti sudionicima detaljniji uvid u filmsku industriju zemalja u fokusu i pronaći odgovarajuće partnere za svoje projekte

Izvor

Leave a Reply


7 − 4 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum