Noć muzeja 2019. u Poreču i Bujama

Inicijativa Hrvatskog muzejskog društva da svi muzeji u Hrvatskoj jednu noć u godini, uz slobodan ulaz, otvore svoja vrata svim zainteresiranim građanima, postala je vrijedna i vrlo dobro posjećena javna manifestacija. Zavičajni muzej Poreštine i ove je godine pripremio bogat program u Noći muzeja, koja će se održati u petak, 1. veljače  u Istarskoj sabornici od 18 do 23 sata.

Tema 14. Noći muzeja je “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”. Porečki muzej će zainteresiranoj publici predstaviti vlastita iskustva u primjeni digitalne tehnologije u radu svoje ustanove te svojim programima i novim idejama virtualno približiti muzejsku i vlastitu budućnost.

Porečka Noć muzeja započinje u 18 sati radionicom kreativnog recikliranja za djecu “Blago u srcu starog kompjutera” te večernjim obilaskom starogradske jezgre uz stručno vodstvo. Program se nastavlja u 19 sati prikazom palače Sinčić, sjedišta Muzeja, u virtualnoj stvarnosti. U 19.30 sati slijedi premijerno predstavljanje novog stalnog muzejskog postava u digitalnom obliku. U 20 sati na rasporedu je 3D prezentacija arheološkog lokaliteta Loron. Program se nastavlja u 20.30 predstavljanjem digitalizirane muzejske građe iz donacije Koritnik, odnosno u 21 sat predstavljanjem on-line kataloga “Dostupna prošlost”, prve muzejske virtualne zbirke. U 21.30 sati bit će dramska predstava “El sarto assassin” u izvedbi članova Društva prijatelja Giostre iz Poreča, a nakon toga slijedi druženje uz kuhano vino, čaj i kolače, sve do 23 sata. Ulaz je besplatan.

Noć muzeja u Bujama počinje također u 18 sati kada će učenici srednje talijanske škole „Leonardo da Vinci“ posjetitelje voditi u istraživanje skrivenih i nevidljivih mjesta u gradu pod vodstvom profesorice Marine Paoletić.

U 19.30 sati će se u Gradskoj galeriji Orsola otvoriti izložba „Digitron utopia“: “Iz današnje perspektive uništene industrije i proizvodnje, teško je zamisliti da je Hrvatska u jednom trenutku bila prva u Europi, i to u tehnološkoj inovaciji koja se rasprostranila nevjerojatnom brzinom. Dogodilo se to 1971. kada je tvrtka iz Buja izbacila prvi europski elektronički džepni kalkulator. Ime te tvrtke, Digitron, u bivšoj je Jugoslaviji postalo eponim za “džepna računala”. Radilo se o modelu DB 800, spretnom spoju dizajna i funkcionalnosti, spravici malenih dimenzija koja je mogla obavljati zahtjevne matematičke funkcije, a rezultate je u istoj sekundi izbacivala na LED zaslonu“, piše u opisu izložbe.

Program se nastavlja koncertom bubnjara i skladatelja Alexa Brajkovića. U svojem solo audio-vizualnom performansu Alex spaja zvukove glitchane elektronske glazbe s gotovo plesnim ritmovima, ambijentalnim teksturama i ponekim istarskim folk motivom. Uz pomoć svojih softvera i akustičnih bubnjeva opremljenih senzorima, Alex je u mogućnosti kontrolirati elektronski sloj glazbe i videa. Osim rada na svom solo projektu, surađuje i sa soul pjevačicom Devom Mahal u sklopu njenog EU benda, ko-kreira glazbu za film s izraelskim dizajnerom zvuka Tomerom Baruchem, član je amsterdamskih elektro-akustično-orijentiranih bendova Ochre River, AM.OK, SynthaClaus i DRT//PWR te surađuje s mnogobrojnim evropskim jazz glazbenicima. Svoju naobrazbu stekao je na post-diplomskom glazbenom studiju Live Electronicsa na konzervatoriju u Amsterdamu i diplomskom studiju Jazz Bubnjeva na konzervatoriju u Vicenzi.

Tema Noći muzeja 2019.: “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”

Hrvatski muzeji u svojoj svakodnevnoj praksi koriste suvremene tehnologije, što podrazumijeva inovativno i kreativno sagledavanje muzejskih mogućnosti i veću dostupnost muzejskih sadržaja novim segmentima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija i alata te VR headseta.

Komuniciranje različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih i drugih događaja, edukativnih i zabavnih sadržaja do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjene digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije.

Digitalni prostori omogućavaju preglede, pretraživanje i sagledavanje nevjerojatnih količina različitih muzejskih sadržaja, njihovo privremeno „prostorno muzeologiziranje“ i dostupnost velikom broju korisnika.

Muzeji su postali atraktivni i „ … uzbudljivi prostori inovacije u kojima kustosi, muzeolozi, povjesničari umjetnosti i inovatori pronalaze nove načine kako izložiti muzejske predmete i personalizirati iskustvo posjetitelja …“

Publika danas traži doživljaj, koji se može prevesti kao istraživanje, prezentacija, edukacija, zabava i mogućnost da po vlastitom odabiru i način imanentan današnjoj i sutrašnjoj tehnološkoj razini, istinski dožive povijest, sadašnjost ili digitalnu budućnost…

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum