Politička škola 2019. – poziv za sudjelovanje

rok: 05.02.2018

Otvorene su prijave za Političku školu za umjetnike (i sve zainteresirane) koja će biti održana u Zagrebu u ožujku, travnju i svibnju, a u organizaciji kustoskog kolektiva Blok. Rok za prijavu je 5. veljače.

„Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je ideja “svijeta umjetnosti” kao zasebne sfere, odvojene od društva, puka fraza? Zanima te doznati više o konceptu autonomije umjetnosti, umjetničkog genija ili talenta? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Želiš čuti više o realno postojećim socijalizmima od mantre da je socijalizam utopija? Smatraš da je žensko pitanje neodvojivo od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Želiš čuti više o povijesti feminizma u okvirima međunarodnog socijalističkog i radničkog pokreta? Prepoznaješ snagu sindikalnog udruživanja, ali te muči pitanje radničke borbe i organiziranja u suvremenim uvjetima? Ide ti na živce što te desničari i zagovornici kapitalizma nadjačaju u raspravama? Prijavi se na sudjelovanje u programu Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane“, pozivaju organizatori.

Namjera ovog obrazovnog programa jest ponuditi uvid u kritiku političke ekonomije, osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalizma te u osnove socijalizma kao njegove alternative, uz poseban naglasak na ulogu i mjesto umjetnosti u njima. Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) strukturirana je u 4 trodnevne sesije (vikendom) uz pozvane izlagače, a održava se od 1. ožujka do 19. svibnja 2019.  Izlaganja će biti popraćena raspravama koje će se temeljiti na unaprijed zadanoj literaturi, kao i terenskim predavanjima na području Zagreba. To podrazumijeva pripremu za svaki susret, kao i volju za sudjelovanjem u kolektivnom radu.

„Kako se politika povukla u saborske klupe i “mramorne hodnike” institucija, a dugotrajan, temeljiti politički rad na terenu zamijenjen je ad hoc akcijama za postizanje partikularnih ciljeva, političko obrazovanje otišlo je ropotarnicu povijesti. Često se zaboravlja da je ono nekoć bilo konstitutivnim dijelom političkog organiziranja odozdo. Ako umjetničke institucije nikad i nisu prepoznavale potrebu za političkim i društvenim obrazovanjem umjetnika, pristup im je bio osiguran kroz sudjelovanje u političkim pokretima. Suvremeni aktivizam u umjetnosti, kao i aktivizam općenito, iscrpljuje se u spontanim pobunama, nerijetko i posve individualiziranim istupima, dominantno u okvirima institucije umjetnosti koja se pritom ni ne dovodi u pitanje. Nakon 20-stoljetnih rasprava prevladalo je shvaćanje umjetnosti kao područja slobodnog od društvenih podjela. I to nas ne smije čuditi kad sagledamo politički krajolik, a u obzir uzmemo i razvoj u umjetničkom obrazovanju. Ono se klacka između konzervativnog majstorskog i liberalnog postmodernog pristupa. Odsutnost sistemske edukacije na temelju uvida iz političkih i društvenih znanosti začinjena je najnovijim neokonzervativnim tendencijama. No ako smo u 21. stoljeće ušli s općim konsenzusom o premoći kapitalizma i propasti lijevih ideja, 20 godina kasnije jasno je da je alternativa kapitalizmu itekako potreba, a njena izgradnja počinje odozdo – obrazovanjem i stvaranjem kolektiva“, kažu organizatori.

PROGRAM

  1. tematski blok: Kritika kapitalizma (1. – 3. 3. 2019.)
  2. tematski blok: Povratak socijalističke vizije (29. – 31. 3. 2019.)
  3. tematski blok: Historijski revizionizam (26. – 28. 4. 2019.)
  4. tematski blok: Radničko i umjetničko organiziranje (17. – 19. 5. 2019.)

UPUTE ZA PRIJAVU

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politicka skola 2019) do  5. 2. 2019.

Škola je namijenjena svim zainteresiranima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i njihovu socijalističku alternativu. Ne traži se posebno predznanje, ali je važno da polaznici budu redoviti, da ispunjavaju obaveze i da doprinose procesu zajedničkog rada. Škola nije namijenjena onima koji pohađaju doktorske studije iz društveno-humanističkih znanosti, za koje se pretpostavlja da već barataju ovim pojmovima i konceptima. Prijave doktoranata neće se razmatrati.

Prijava treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, godina rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), ustanova (ako ste zaposleni ili studirate) ili organizacija (ako ste aktivni u nekoj od organizacija ili kolektiva) te kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) u kojemu ćete izložiti koliko ste upoznati s temama i kontekstom, zašto vas škola zanima i što od nje očekujete.

Prethodno poznavanje problematike i dosadašnji angažman nisu kriterij selekcije sudionika, već će nam pomoći da nastavu prilagodimo stupnju predznanja. Motivacija i interes bit će ključni u odabiru.

„Škola je besplatna. Održava se u Zagrebu, a broj polaznika je ograničen. U želji da program učinimo dostupnim i onima koji ne žive u glavnom gradu, osigurali smo financijska sredstva za put i troškove smještaja za pet polaznika/ca. Stoga posebno ohrabrujemo zainteresirane koji žive i rade izvan Zagreba, u Hrvatskoj i regiji, da se jave“, napominju organizatori.

Više informacija o nama i našem radu možete pronaći na: www.blok.hr.

Program financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 4 = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum