Dojmljivo preplitanje povijesti i suvremenosti

KINO: MILJENICA, redatelja Yorgosa Lanthimosa

Nakon nekoliko uspješnih niskobudžetnih fimova iz grčke faze (Kinetta, Alpe), perspektivni redatelj Yorgos Lanthimos počeo je razvijati međunarodnu karijeru u bogatim produkcijama s poznatim glumačkim imenima (Colin Farrell, Nicole Kidman i drugi).

Najnovija epizoda njegove međunarodne dionice zove se „Miljenica“ (The Favourite) i upravo se prikazuje u hrvatskim kinima. To je ujedno prvi Lanthimosov film čija se radnja odvija u prošlosti, točnije na engleskom dvoru početkom 18. stoljeća. Kraljica Ana (Olivia Colman) problematičnog je fizičkog i mentalnog zdravlja, a na njezine odluke znatno utječe vješta i pokvarena aristokratkinja Sarah (Rachel Weisz) koja je s kraljicom u ljubavnom odnosu. Međutim, situacija se mijenja nakon dolaska mlade i privlačne Abigail (Emma Stone), bivše aristokratkinje koja se također bori za kraljičinu pažnju, što će joj osigurati povratnicu među više društvene slojeve.

„Miljenica“ je vrlo zanimljiv povijesno-biografski film, budući da se iznimna pozornost posvećuje kostimografskoj i scenografskoj rekonstrukciji razdoblja, dok je vizualni stil neobičan za filmove takvog žanra. Pokreti kamere često su neočekivani i naglašeni, koriste se objektivi koji upadljivo izobličuju prostor, a naročito su vizualno dojmljivi noćni prizori snimljeni uz svjetlost baklji i voštanih svijeća. No, pohvalno je da ta vizualna stilizacija nije jedino što „Miljenica“ nudi.

Gledajući prizore dvorskih intriga i spletki, čovjek se ne može oteti dojmu da se takve stvari događaju i danas u državnim kabinetima, korporacijskim uredima i drugim centrima moći. Ljudska priroda i težnja prema moći nije se promijenila, bez obzira na promjenu društveno-političkih okolnosti i razvoj tehnologije, što se može vrlo elegantno iščitati između Lanthimosovih stiliziranih kadrova. Potpisniku ovih redaka „Miljenica“ je njegov najbolji film nakon dojmljive grčke faze.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


2 − = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum