FreeZURA: predavanje Korane Daić u Puli

FreeZURA: Slobodna zajednica umjetnika u razvoju poziva sve zainteresirane na besplatno predavanje Korane Daić u sklopu radionice suvremenog plesa koje će biti održano u subotu, 23. veljače u 12 sati u dvorani u Argonautskoj ulici 28 u Puli.

„Na predavanju ćemo se upoznati sa osnovnim principima somatskog procesa, tjelesnim sustavima i njihovim kvalitetama, osnovnim obrascima kretanja i načinima na koji ih možemo integrirati u kreativni materijal za improvizaciju pokretom, plesom i glasom. Somatski pokret je proces buđenja svijesti kroz tjelesnu percepciju dodirom, dahom i vođenim pokretom koji nas uči kako primijeniti tu svjesnost na kreativan i autentičan način. Ovakav pristup radu s tijelom otvara nam mogućnost spoznati i od-učiti automatske i ustaljene uzorke kretanja i povratiti prirodnu prilagodljivost i fluidnost u našem stajanju, kretanju i izražavanju. Prirodni pokret je pokret bez napora, pokret koji je podržan od sile teže, prostora i naše namjere“, piše u opisu predavanja.

„Jedna od metoda koje će se koristiti na radionici je Aktivni dah (Active breath) – serija vođenih sekvenci pokreta koji integriraju disanje cijelog tijela i zvuka izravno sa fizičkom svijesti i pokretom. Od stajanja i prirodnog disanja evoluiramo u pokret tijela, potpuno svjesni našeg daha, naše ravnoteže, od kuda se naš pokret inicira i naše tijelo potpuno povezuje. Glas putuje našim dahom i budi cijelo tijelo. Cirkulacija energičnog daha kroz tijelo vitalizira naš pokret i pojačava tjelesni potencijal za potpuno i aktivno pokretanje tijela. Iskustvena anatomija bit će nam vodič u osvještavanju različitih tjelesnih sustava i njihovog utjecaja na kvalitetu pokreta te podršku koju nam ti sustavi pružaju u pronalaženju posturalne ravnoteže, funkcionalnog i izražajnog pokreta. Igrom, kroz plesno-vokalnu improvizaciju, integrirat ćemo nove spoznaje te dovesti naše individualne procese u interakciju s prostorom i drugima u prostoru“, navode organozatori.

Korana Daić rođena je u Zagrebu 1976. godine gdje je završila osnovnu školu, IV Gimnaziju i dvije i pol godine Fakulteta za zračni promet. Plesom i kazalištem se počela baviti sa osam godina i još uvijek je aktivna u tom polju. Bila je članica plesnog ansambla SEK-a (Studentskog Eksperimentalnog Kazališta) u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom Mile Rackov (1989-1998). Educirala se kroz treninge klasičnog baleta sa maestrom Guy Perkovom (1998-2000) u Studiu Liberdance u Zagrebu. Prošla je trening suvremenog plesa, jazz baleta i improvizacije pod vodstvom plesnog pedagoga i koreografa Mile Rackov (1984-1998) u Zagrebu. Iskustvo i kompetencije stječe kroz „Somatic Movement Therapyst and Educator – Vocal Dance and Voice Movement Integration“ sa Patriciom Bardi u Amsterdamu (2007-2013).

Autorica je edukacijskih programa za djecu i odrasle kojima je zajednički nazivnik somatika a djeluje kroz terapeutske holističke tretmane pod nazivom “Integracija Vitalnog Pokreta”, te nudi vodstvo i edukaciju o anatomiji kretanja, boljoj upotrebi tijela, te smanjenju opasnosti od ozljeda za profesionalce (plesače, sportaše i ljude koji rade tijelom).

Osnivačica je, producent i igrač u teatru Tique (Theater Tique) – kazalištu lutaka za djecu sa Daphne Zandberg (2012-2015) u Amsterdamu. Član je grupe Teatro Pavana, profesionalno ulično kazalište u Amsterdamu.

FreeZURA – slobodna zajednica umjetnika u razvoju inovativan je projekt koji provode Savez udruga Rojca u suradnji s udrugama Kontakt, Gradska radionica i Zvona i Nari u svrhu stvaranja poticajnog okruženja za osnaživanje kompetencija mladih na području kulture i umjetnosti u Istarskoj županiji. Riječ je o besplatnim kreativnim radionicama za mlade od 15 do 25 godina: glazbena radionica, radionica kreativnog pisanja i nakladništva, radionica stripa i ilustracije, radionica suvremenog plesa i likovna radionica izrade murala. Prijave su još uvijek otvorene na službenoj internetskoj stranici www.freezura.eu. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Priredio B. V.

Leave a Reply


7 + = 13

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum