Luksuz Punk Fašnik u Klubu Pulske filmske tvornice

Projekcija kratkometražnih filmova nastalih u okviru filmskih, medijskih, edukacijskih programa Luskuz Produkcije iz Krškog u Sloveniji na programu je u četvrtak, 14. veljače u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice. Filmovi se dotiču tema socijalne osjetljivosti i kreativna su reakcija mladih na društvene procese, probleme zajednice te urbana refleksija naše svakodnevice.

Luksuz Produkcija produkcijski je video odjel udruge „Društvo saveznika za mekano slijetanje“ (Društvo zaveznikov mehkega pristanka, DZMP) iz Krškog osnovane 1997. godine. Godine 2001. platforma Luksuz Produkcije postaje neizbježnom „video učionicom“ za mlade video autore i svojevrsni produkcijski centar za nadolazeće generacije filmskih i video autora. Luksuz Produkcija jedan je od pionira demokratizacije filma kao medija u Sloveniji.

U posljednjih dvadeset godina više od tisuću polaznika i volontera producirali su i napravili nekoliko stotina kratkometražnih filmova u sklopu raznovrsnih filmskih projekata koje je pokrenuo i organizirao Luksuz. Filmovi Luksuza redoviti su gosti filmskih festivala širom svijeta što mladim autorima i produkcijskom „labelu“ DZMP-a donosi brojna priznanja i nagrade. Upravo za „seriju angažiranih dokumentarnih filmova koji donose film na ulicu i ulicu filmu“ Luksuz Produkcija na 16. Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu dobiva nagradu “Vesna” za posebna dostignuća.

U ovom izboru predstavit će se dvanaest filmova mladih autora sa različitih filmskih radionica koje je Luksuz organizirao i obuhvaćaju razdoblje od 2003. – 2017. godine. Filmovi su odraz kritičkog, nerijetko satiričnog i provokativnog pogleda na socijalne, kulturne i političke procese te svakodnevicu u Sloveniji, regiji i u svijetu. Teme obuhvaćene ovim izborom dotiču se: kulture mladih, Romske zajednice i manjine, izbjeglica te tema povezanih s migrantima i migracijama, spolnosti i seksualnosti, poteškoćama i ratnim konfliktima te globalizacijom i njenim učinkom i utjecajem.

Filmovi Luksuz produkcije uvid su u razvoj dokumentarističkih formi i estetika, no daleko najvažnije je to što pružaju refleksiju društva, naših individualnih života, želja, snova, aspiracija i nagona, podsjećajući publiku na to koliko su naše stvarnosti i životi delikatni i kompleksni.

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

Priredio B. V.

Leave a Reply


+ 5 = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum