Predavanje „Kako se kalio jugoslavenski šlager“ u Klubu Kotač DC-a Rojc

Predavanje Anite Buhin naziva „Kako se kalio jugoslavenski šlager“ bit će održano u srijeda, 6. veljače u 19 sati u Klubu Kotač Društvenog centra Rojc.

„Početak povijesti jugoslavenske zabavne glazbe može se smjestiti u hladno zimsko jutro 1947., kada je “u šest ujutro, u emisiji za „radne ljude koji idu na posao“” Ivo Robić samo uz pratnju klavira na Radiju Zagreb izveo pjesme „Jesenja ruža“ i „Sniježi“. Na drugom kraju, trijumf Miše Kovača na Melodijama Jadrana 1971. s hitom „Proplakat će zora“ koja je netom prodana u rekordnih pola milijuna primjeraka označava vrhunac u procesu stvaranja specifičnog jugoslavenskog zabavno-glazbenog žanra. Kako su jugoslavenski kulturni ideolozi u dva formativna desetljeća, 1950-im i 1960-im, umjesto pjesama o “traktoru koji veselo ore u daljinu” prihvatili “nešto za nježni zagrljaj, za lagano njihanje u ritmu muzike, za dodir, šapat”, koja je bila uloga festivala zabavne glazbe, radija i televizije u promoviranju lakih nota te kako se Jugoslavija okrenula Mediteranu u konstruiranju svojeg pop-kulturnog identiteta, bit će samo neke od tema koje ćemo dodirnuti u predavanju Anite Buhin, uz mnogobrojne poznate i nepoznate glazbene numere“, navode organizatori.

Nakon predavanja slijedi druženje uz glazbenu podlogu selektora reprezentacije jugoslavenskih šlagera 50’/60′.

Anita Buhin je doktorandica povijesti na European University Instituteu u Firenci, te suradnica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Bavi se istraživanjem povijesti jugoslavenske popularne kulture, te uređuje i vodi emisiju o jugoslavenskoj zabavnoj glazbi “Ušlagiraj se” na Radio Rojcu.

Priredio B. V.

Leave a Reply


5 + = 11

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum