Prozor u prošlost „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ u izlogu C4 Arheološkog muzeja Istre

Novi Prozor u prošlost „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ moguće je razgledati od 4. veljače do 4. travnja u Carrarinoj ulici u Puli. Besplatni primjerak popratnog kataloga dostupan je u jutarnjim satima na istoj adresi, a više o samoj temi može se doznati i na web stranici Arheološkog muzeja Istre.

„Novim Prozorom u prošlost Arheološki muzej Istre predstavlja izložbu „Kućne škropionice. Pobožnost u privatnim domovima“ autorice Aleksandre Mahić. Izložbom su prezentirane dvije kućne škropionice iz fundusa Novovjekovne zbirke, keramička iz druge polovice 18. te staklena iz 19. stoljeća. To su manje, ukrašene posudice u kojima se čuvala blagoslovljena, sveta voda donošena iz crkvi u kršćanske domove. Označavale su mjesto za molitvu i osobne ili obiteljske religijske rituale. Najčešće su smještane pored kreveta, kako bi se ujutro i navečer vjernici mogli prekrižiti i izreći molitvu, a rjeđe su se nalazile i na ulazu u kuću gdje su ih domaćini i posjetitelji koristili pri ulasku i izlasku.

„Ti se predmeti vjerske kulture javljaju u razdoblju između 15. i 16. stoljeća, a njihovu pojavu, smještaj i razvoj oblika možemo pratiti i u slikarstvu na brojnim prikazima interijera. Široko su zastupljene u svim slojevima društva unutar kršćanske zajednice od 16. do prvih desetljeća 20. stoljeća. Njihova se upotreba postepeno gasi između dva svjetska rata, osobito nakon Drugog. Kućne su škropionice svojim oblikovanjem i sadržajem pratile razvoj mode i ukusa različitih povijesnih razdoblja i na taj način dokumentirale stilske karakteristike vremena u kojem su nastajale, ali i ukazivale na osobnost vlasnika, njegovu vjeru i pobožnost te na socijalni status“, piše u opisu izložbe.

Priredio B. V.

Leave a Reply


2 + = 8

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum