Atraktivno i dinamično, ali jednodimenzionalno

Razvikani dokumentarac „Free Solo“, koji je osvojio ovogodišnjeg Oscara za dokumentarni film i niz drugih značajnih nagrada, prikazan je tijekom proteklog vikenda na ZagrebDoxu, a može se pogledati i na kanalu National Geographic.

U čemu je tajna uspjeha ovog dokumentarca i čime je osvojio tolike simpatije publike i struke? Prvenstveno temom opsesivnog nastojanja Amerikanca Alexa Honnolda da slobodnim stilom (bez ikakvog osiguranja) ispenje 900 metara visoku granitnu stijenu El Capitan u američkom nacionalnom parku Yosemite i njegovim konačnim trijumfom.

Film su režirali supružnici Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmy Chin, koji i sami imaju penjačkog iskustva, tako da su kadrovi snimljeni iz naročito atraktivnih rakursa. „Free Solo“ je napet i dinamičan dokumentarac. Vidi se da je riječ o bogatoj produkciji, ne samo zbog raskošnog vizualnog stila, nego i zbog dugotrajnosti procesa praćenja protagonista u njegovom opasnom pothvatu.

No, film ima i određene mane, iako u euforičnom raspoloženju to gotovo nitko ne primjećuje. Protagonist je prikazan prvenstveno kao heroj, nadnaravni junak koji pomiče granice ljudskih mogućnosti i ostvaruje ono što nikome ranije nije pošlo za rukom. S druge strane, on je također egoist i sebičnjak koji želi ući u povijest bez obzira na cijenu, kojemu je više stalo do rekorda nego do vlastite majke, djevojke i odanih prijatelja, ali redatelji ne ulaze previše u ovu dimenziju priče.

Također, vrlo je diskutabilan i odnos majke i djevojke prema njegovoj životnoj opsesiji, koju promatraju sa sličnom benignošću kao da se radi o vikend-lovu ili popodnevnom nogometu. Jasno, djevojka je znala čime se Honnold bavi kad su započeli vezu, ali bilo bi prirodno i očekivano da se ne miri tako lako sa situacijom i da ipak očekuje nekakvu promjenu u novim okolnostima. Kada se rastaju večer uoči njegovog sudbonosnog penjanja, prema njihovim reakcijama gledatelj ima dojam da se Honnold sprema na rafting, a ne na pothvat koji je usporediv s ruskim ruletom.

„Free Solo“ doista jest vizualno zanimljiv i narativno dinamičan film, ali prilično jednodimenzionalan. Da bi opravdao sve hvalospjeve kojima ga obasipaju, ipak bi trebao sadržavati još pokoji sloj priče.

 

Elvis Lenić

Leave a Reply


6 − = 2

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum