Budimo istinski baštinici – prezentacija novijih konzervatorskih radova u istarskim crkvama

Značajni konzervatorsko-restauratorski radovi koje Hrvatski restauratorski zavod u posljednjih nekoliko godina provodi na drvenom inventaru istarskih crkava predstavljeni su u četvrtak, 7. ožujka u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre. Zbog svojstava drvenih materijala i uvjeta čuvanja, riječ je o jednom od najugroženijih dijelova istarske baštine. Ujedno, okupljenim stručnjacima i predstavnicima lokalne samouprave, skrenuta je  pažnja na izložbu pod naslovom „Čuvari istarske baštine“ koja je tu otvorena 1. veljače i kojom se želi pokazati kako je kulturna baština temeljna kvaliteta koju kao vrijednost možemo ponuditi svijetu, ne samo kroz turizam, ali s čime i sami trebamo biti upoznati i na što s razlogom možemo biti ponosni.

Uz dobrodošlicu ravnatelja Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijana Kešca, skup je otvorio pročelnik za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, uvodno pojasnivši kako je prezentacija prvenstveno namijenjena okupljenim predstavnicima lokalne samouprave, kako bi im se detaljnije izložili trenutno najznačajniji konzervatorski radovi na drvenom inventaru istarskih crkava, koji su velik i uzbudljiv  izazov stručnim restauratorskim timovima Odjela za drvenu polikromiranu skulpturu u Zagrebu. Torbica je istaknuo kako ti zahvati ne bi bili mogući bez sinergije između struke, lokalne samouprave i državnih institucija, jer se odvijaju uz financijsku potporu Županije Istarske, lokalnih zajednica i Ministarstva kulture. Posebno se zahvalio i Regiji Veneto koja (budući se radi o artefaktima iz produktivne venecijanske radionice Paola Campsea) već niz godina su-financira ambiciozan poduhvat konzervatorsko-restauratorskih intervencija na glavnom oltaru župne crkve sv. Marije Magdalene u Mutvoranu.

Ravnateljica Hrvatskog konzervatorskog zavoda dr.sc. Tajana Pleše podsjetila je kako je 2018. bila Europska godina kulturne baštine, naglasivši kako skrb o baštini ne može biti tek jednogodišnji već kontinuirani trud. Navela je četiri temeljna principa Europske komisije kad je riječ o baštini – zaštitu, održivost, inovaciju i angažiranost zajednice, s posebnim akcentom na educiranje mladih, budući „ako nema istinskih baštinika koji razumiju zašto je važno da se ta baština čuva tada to nije to, jer ostaju tek nezainteresirani suhoparni “zakonski sljednici““.

U nastavku, stručnjaci iz Konzervatorskog zavoda -mr. sc. Marijana Galović, mr. umj. Anđelko Pedišić i doc. dr. sc. Višnja Bralić predstavili su najzanimljivije rezultate tehničkih istraživanja kao i pojedine faze radova na drvenom inventaru koji su u tijeku na tri lokacije – već spomenutoj župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Mutvoranu, zatim crkvi sv.Marije na Škrilinah kraj Berma, te na baroknom oslikanom stropu u crkvi sv. Petra i Pavla u Trvižu, o čemu se posjetitelji mogu temeljito informirati i posjete li izložbu koja u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre ostaje otvorena do 1.rujna.

Tekst i fotografije Daniela KNAPIĆ

Leave a Reply


8 + 3 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2021 | Impressum