Izložba “EvaLuna” u Gradskom muzeju Buje

U Gradskom muzeju Buje, u petak 15. ožujka otvorena je međunarodna skupna izložba suvremene ženske likovne umjetnosti “ESPANSIONI – EvaLuna”, nastala u sklopu sedmog izdanja festivala nazvanog “Espansioni”, kojeg je utemeljila mreža koja se sastoji od dvadesetak talijanskih neprofitnih udruga, a ima za cilj proširiti kulturu, odnose među ženama i njihovo međusobno umrežavanje, prevladavanje granica, političkih vizija i dobnih razlika.

Izloženi radovi su nastali najrazličitijim likovnim tehnikama kao što su slikanje, crtanje, fotografija, keramika, kolaž ili skulptura, te kombiniranim tehnikama, pa i raznim vrstama umjetnosti kao što su apstraktna, figurativna ili konceptualna. Autorice, kojih ima 62, dolaze pretežno iz talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia, ali tu su uz njih i po jedna iz Švicarske, Španjolske, Meksika, Slovenije i Hrvatske. Djela koja su međusobno vrlo raznolika i vrlo maštovita, češće su u boji nego crno bijela i često sa ženskim tijelom ili nekim njegovim dijelom kao glavnim motivom. Raznolikost je riječ koja najpotpunije opisuje ovu izložbu ženske kreativnosti koja prikazuje vrtloge strasti i emocija, te duboko simbolički slavi žensku odvažnost, a pošto ni slika nije u stanju predočiti svu kompleksnost interpretacije zadane teme, uz likovnu umjetnost je izloženo i nekoliko poetskih radova.

Postavljanje je ostvareno u suradnji s Università degli Studi di Udine, prvotno je postavljena u Goriziji u Italiji gdje se uz likovnu izložbu održalo i nekoliko predavanja na temu nasilja nad ženama. Druga etapa ove putujuće izložbe je bila u kafiću “Tea Room” u Trstu, dok je u Bujama njena je treća postaja.

Koordinatorica projekta Ester Pacor ističe da je svake godine tema izložbe “Espansioni” različita, a naziv ovogodišnjeg izdanja “EvaLuna”je nadahnut istoimenom knjigom koju je napisala čileanska spisateljica Isabel Allende (“Moje ime je Eva, što znači život, prema knjizi koju je moja majka čitala i odabrala mi ime” Došla sam na svijet s daškom šume u sjećanju”). Autorice su različitog godišta i porijeklom iz različitih kultura kako navodi Ester Pacor čiji rad je također izložen, te pojašnjava da su one profesionalne umjetnice koje su došle u kontakt s mrežom Espansioni kroz krug prijateljstva, a njihovi radovi odabrani su za ovogodišnju izložbu putem žirija koji je napravio nužnu selekciju nakon što je svaka od uključenih udruga poslala pet do šest radova. Tako je, saznajemo, pristiglo i nekoliko radova s ekološkim motivima, te jedan rad kojim se predstavlja udruga oboljelih od multiple skleroze. Jedna od umjetnica je i Fabiola Faidiga koja je i autorica kipa slona postavljenog 2012. godine na Velikom Brijunu.

Postavljanje izložbe u prostorijama bujskog Muzeja se realiziralo u suradnji udruge Rete di Associazioni Espansioni iz Trsta i Pučkog otvorenog učilišta Buje, zamjenica gradonačelnika Grada Buja za talijansku manjinu Jessica Acquavita ju je službeno otvorila, a među brojnim posjetiteljima su, uz nekoliko umjetnica, bile i pročelnica Konzervatorskog odjela u Puli za područje Istarske županije Lorella Limoncin Toth, predstavnica časopisa “Leggere donna” Mariella Grande, ravnateljica POU Buje Rosanna Bubola i kustosica Gradskog muzeja Buje Tanja Šuflaj. Radovi su smješteni uz eksponate stalnog postava Muzeja, a ovo rješenje manje je estetski, a više simbolički opravdano, pošto većina eksponata stalnog postava predstavlja uz stari namještaj pribor i naprave za kućne i poljodjelske poslove te na takav način dolazi do kontrasta između alata koje su koristile žene iz prošlosti da bi radile za kućanstvo, a imaju samo praktičnu upotrebnu vrijednost i umjetničkih radova suvremenih žena koji imaju estetsku i umjetničku vrijednost i značaj.

Izlažu: Esther Basile, Franca Batich, Agnese Belardi, Vilma Canton Lautieri, Isabel Carafì, Alida Cartagine, Annamaria Castellan, Anita Cendon, Maria Grazia Colonnello, Luciana Costa, Tiziana Dabović, Bruna Daus, Patrizia de Angelini, Eulalia de Vega Masana, Alenka Deklic, Liviana Di Giusto, Fulvia Dionis, Emanuela Dossi, Luciana Esqueda, Fabiola Faidiga, Donatella Ferrante, Laila Grison, Gruppo Aism – Fabiana Bonazza, Sara Cionini, Elisa Gherdevich, Jana Gherdol, Valentina Ivancich, Antonella Mandich, Donatella Manzoni, Stella Pacherini, Gisella Tomadini, Antonella Visintin –  Vivijana Kljun, Lara Kobal, Carmelina Ladaga, Marisa Lanza, Francesca Ledri, Estella Levi, Laura Loi, Fiorella Macor, Rosanna Marcodoppido, Elettra Metallinò, Valentina Miani, Olga Micol, Nadja Moncheri, Antonella Oliana, Antonella Ongaro, Ester Pacor, Adriana Perego, Alessandra Pierelli, Melita Richter, Rina Rossetto, Graziella Valeria Rota, Maria Rosaria Rubulotta, Elizabeth Ruchti, Grazia Russo, Mirna Semec, Olivia Siauss, Valentina Tamborra, Cristina Trivellato, Flavia Turel, Silvia Wehrenfenning.

Verzija reklamnog letka izložbe koji je u Italiji korišten u promotivne svrhe, napominje Ester, je plod rada studentica iz Gorizie koje su, da bi naglasile žensku inventivnost i značaj u suvremenom svijetu prikazale nekoliko patenata za uređaje koji se i danas koriste. Patenti su prijavljeni između 1860. i 1910 godine, a radi se o igri Monopoli, perilici za posuđe, grudnjaku i brisačima vjetrobrana.

Otvorenje je glazbom upotpunio bujski kantautor Vladimir Kuzman.

Izložba “EvaLuna” bit će otvorena do 8. travnja 2019. godine, a razgledati se može uz prethodnu najavu na: info@uciliste-buje.eu ili na tel. (052)772-023 (POU Buje).

Tekst marko ŠORGO

Fotografije Lidija KUHAR

Leave a Reply


2 − 1 =

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2020 | Impressum