Koncert maestra Stefana Milenkovića, violina – povodom 70. obljetnice osnutka Glazbene škole

Koncert maestra Stefana Milenkovića (violina) povodom 70. obljetnice osnutka pulske Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov bit će održan u nedjelju, 17. ožujka u 20 sati u dvorani Doma hrvatskih branitelja. Na programu recitala s pijanistom Vladimirom Miloševićem bit će djela Brahmsa, Gershwina, Paganinija i Sarasatea.

U zajednici Talijana Circolo, u ponedjeljak, 18. ožujka od 9 do 13 sati, maestro Stefan Milenković održati će master-class najboljim učenicima gudačkog odjela koji su zadnjih godina osvajali prve i druge nagrade na hrvatskim i inozemnim natjecanjima.

Ovjenčan u Srbiji nagradama Umjetnik stoljeća i Najhumanija osoba, Stefan Milenković, kojega je New York Times nazvao “istinskim virtuozom”, svirao je u nekima od najprestižnijih dvorana na svijetu, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Kennedy Center u Washingtonu, Cadogan Hall u Londonu, Suntori Hall u Tokiju i La Fenice u Veneciji. Nastupao je s uglednim orkestrima poput Berlinskog simfonijskog orkestra, NDR Hannover, Simfonijskog orkestra države Indiannapolis, Simfonijskog orkestra države Utah, Komornog orkestra Orpheus i Helsinške filharmonije, pod palicom dirigenata kao sto su Sir Neville Marriner i Lorin Maazel.

Milenković je svirao za predsjednike Ronalda Reagana i Mihaila Gorbačova, te za Papu Ivana Pavla II. Sa šesnaest godina imao je svoj tisućiti nastup, a dobitnik je prestižnih nagrada na međunarodnim natjecanjima, uključujući Indiannapolis (SAD), Queen Elizabeth (Belgija), Hannover (Nemačka), Paganini (Italija), Lipizzer (Italija), Tibor Varga (Švicarska), Ludvig Spohr (Njemačka), Yehudi Menuhin (Engleska). Pobjednik je i Young Concert Artist Management-a u New Yorku (SAD). Duboko privržen međunarodnom humanitarnom radu, Milenković je sudjelovao u gala koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a, s umjetnicima poput Placida Dominga, Alexisa Weissenberga i Sir Yehudi Menuhina.

Diskografija g.Milenkovića obuhvaća četiri komercijalna izdanja za talijansku etiketu Dynamic, uključujući kompletne sonate i Partite za solo violinu J. S. Bacha, kompletan opus za solo violinu, kao i 24 Capriccia Nicolóa Paganinija, te njegovo kultno djelo  In cuor più non mi sento. Milenković je snimio i brojna izdanja za srpsku etiketu PGP. Nedavno su objavljeni nosači zvuka s premijernim snimkama klavirskoga tria i klavirskog kvinteta Vittoria Gianninija sa sudionicima Manchester festivala komorne glazbe, te sa snimkama Violinskog koncerta u D-duru J. Brahmsa i Violinskog koncerta u a-molu A. Glazunova uz Simfonijski orkestar RTV Slovenije, pod ravnanjem maestra En Shaoa, za etiketu RTV SLO Klasika.

Kao umjetnik eklektičnih stilskih interesa, Milenković je surađivao s britanskim rock sastavom Gorillaz, gitaristom Vlatkom Stefanovskim i lutnjistom Edinom Karamazovom. Studirao je u klasi čuvene profesorice Dorothy De Lay na prestižnoj školi Juilliard u New Yorku. Posvećen i pedagoškom radu, predavao je na školi Juilliard kao asistent Itzhaka Perlmana, a trenutno je profesor na Sveučilištu Illinois, SAD.

Najistaknutiji pijanist svoje generacije Vladimir Milošević, završio је osnovno i srednje muzičko obrazovanje u Leskovcu, u klasi prof. Mile Veljković a zatim nastavio studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavao se na pijanističkoj akademiji “Incontri col Maestro” u Imoli (Italija) u klasama Lazara Bermana i Michela Dalberta i u Parizu na Ecole Normale de Musique.

Proglašen je umjetnikom u usponu za 2013. godinu od strane Udruženja koncertnih umjetnika New Yorka (New York Concert Artists & Associates). Ovo priznanje mu je omogućilo da nastupi sa Simfonijskim orkestrom NYCA u sali Merkin hall u New Yorku, izvodeći Prvi Klavirski koncert u b-molu P. I. Čajkovskog.

Nastupao je na festivalima širom Europe i svijeta: Pariz, London, Berlin, Prag, Sankt Petersburg, Beč, Tel Aviv, Milano, Lion, Nizza, Casablanca, Marakesh, Porto Alegre, Pelotas.

Kao pobjednik natjecanja “Concerti in Villa” u Vicenzi debitirao je u čuvenoj dvorani Carnegie Weill hall u New Yorku. Koncertirao je i u brojnim gradovima Južnoafričke Republike (Capetown, Johannesburg, Durban, Bloemfontein, Port Elizabeth) kao i u Australiji (Sidney, Canberra i Melbourne).

Redovno nastupa i kao komorni glazbenik u duetu sa violončelistom Draganom Đorđevićem na festivalima u Sankt Petersburgu, Zagrebu, Ljubljani, Kotoru te uglednim solistima kao što su violinisti Stefan Milenković i Roman Simović, Tim Hough (cello) Janoš Balint (flauta), Dejan Gavrić (flauta), David Castro-Balbi (violina), Erik Kramb (violina). Sa francuskim pijanistima Michelom Dalbertom i Jean Bernardom Pommierom i orkestrom iz Bretagne izveo je Mozartov trostruki klavirski koncert na prestižnim festivalima u Renu i Lilleu.

Nastupao je sa filharmonijskim orkestrima iz Capetowna i Johannesburga, Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, KwaZulu Natal filharmonijskim orkestrom iz Durbana, Orkestrom Praške opere, Simfonijskim orkestrom Teatra Olimpico u Vicenzi, Simfonijskim orkestrom grada Wollongonga, Pomorskom Filharmonijom, Komornim orkestrom “Dušan Skovran”, Simfonijskim orkestrom Camerata Serbica.

Dobitnik je više prestižnih nagrada na natjecanjima u Poljskoj, SAD-u, Australiji, Italiji, Francuskoj. Snimao je za radio i TV postaje u Japanu, Brazilu, Maroku, Kanadi, Poljskoj, Izraelu itd. Zaposlen je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u zvanju izvanrednog profesora.

Izvor

Leave a Reply


− 3 = 1

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum