Otvorena izložba „Izvan okvira“ Nade Putinja u pazinskoj Likovnoj galeriji

Tko kaže da mora biti takve boje?

• Otvorenje izložbe „Izvan okvira“ u Likovnoj galeriji u Pazinu, 7. ožujka, okupilo je ljubitelje slikarstva i brojne Pazinjane koji su došli proslaviti prvu samostalnu izložbu svoje sugrađanke Nade Putinja, dugogodišnje predsjednice Društva likovnih stvaratelja Pazin.

Njezina mentorica, diplomirana slikarica Anita Pilat je na otvorenju izložbe autoricu okarakterizirala kao koloristicu jer su njezine dominantne sposobnosti ekspresija paletom jarkih i intenzivnih boja koje prožima nota ekspresionističkog.

„Svoje stvaralaštvo započela je prikazivanjem i reprodukcijom klasičnih motiva mrtve prirode i poznatih veduta. Kada je to apsorbirala, poželjela je ići dalje i jedan me je dan pitala na koje bi sve načine mogla naslikati lapore i stijene. Odgovorila sam joj da je to moguće i pomoću linija, kontrastnih boja, raznih tekstura, a može se svesti i na jednostavne geometrijske likove na tragu Cezanneove teze da se svi oblici u prirodi mogu svesti na kuglu, stožac i valjak. I otada je započela svoje putovanje otkrivanja srži i same ideje prirode, ali i apstraktnog slikanja“ rekla je Anita Pilat.

Nada Putinja je članicom Društva likovnih stvaratelja postala 2003., a kako je po struci zubotehničarka, žica i umjetna smola bili su njezini omiljeni materijali od kojih je izrađivala nakit.

„Prije četiri godine započela je moja slikarska avantura kad sam na jednom od tečajeva slikanja otkrila svijet boja i iznenadila samu sebe s kojim žarom sam se uhvatila ukoštac s novim izazovima. Do tada sam samo promatrala slikarska djela mojih kolega iz društva i zavidjela im na hrabrosti i talentu da svoje slike javno pokazuju na zajedničkim i samostalnim izložbama. U meni je tinjala želja i radoznalost i pitala sam se bih li ja mogla tako nešto naslikati. Rekli su mi da oslobodim ruku i misli, i da jednostavno slikam. To je samo platno i možeš ga premazati kako želiš i počela sam mazati, mazati i tko kaže da mora biti takve boje… Radila sam diptihe i triptihe jer sam se tako najbolje mogla izraziti, ima dobrih i manje dobrih, ali najvažnije mi je da sam uživala dok sam radila. Kad moje slike pronađu svoje mjesto, jer neću ih ljubomorno čuvati – sve su na prodaju, napraviti ću nove, bolje i drugačije“, kazala je Putinja.

Prvu samostalnu izložbu svoje kolegice s ponosom je otvorio tajnik Društva likovnih stvaratelja Pazin Dario Brajković, i predao joj poklon članova Društva likovnih stvaratelja za njenu prvu izložbu – set slikarskih kistova. Prisutne je pozdravila i dogradonačelnica Pazina Mirjana Galant koja je velika ljubiteljica likovne umjetnosti i poznaje Nadinu veliku želju da se realizira i kao slikarica.

Nada Putinja je svoju radoznalost za istraživanjem materijalizirala na svojih dvadeset ulja na platnu za koja kaže da su s jedne strane jako slična, a s druge jako različita. Od pejzaža, motiva iz prirode i izrazito kolorističkih apstraktnih formi ona kombiniranjem stilova, motiva i boja stiže do harmoničnog sklada reda i nereda. Prisutni su motovi vode, Pazinčica i Zarečki krov, a centralno mjesto na izložbi, svojom originalnošću i magnetičnošću zaslužila je slika boškarina –  istarskog goveda apstrahiranog na geometrijske likove u komplementarnim bojama.

„Ovu sam izložbu nazvala „Izvan okvira“ jer sam dosad slikala u realnim bojama, sve je moralo imati svoju određenu boju, ali ovog puta stijene nisam napravila sive nego zelene, ono što je inače zeleno kod mene je crveno, koristim puno narančaste boje, kontra-boje i otkrivam nove načine“, kaže autorica.

Promatra prirodu i njezin ritam, ali se u svojoj likovnoj zaigranosti odmiče od pukog oponašanja prirode i dolazi do novih spoznaja te tako korak po korak – ona izlazi izvan okvira.

Tekst i fotografije Ana FORNAŽAR

Leave a Reply


+ 5 = 7

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum