PETA OBLJETNICA PUTUJUĆEG SEDMOG KONTINENTA u Rovinju i Velikoj Gorici

Obljetnica suradnje udruge „Djeca susreću umjetnost“ s gradovima Velika Gorica i Rovinj privukla je nove generacije malih filmoljubaca i pokazala odličan primjer uključenosti gradskih vlasti u poboljšanje kvalitete obrazovanja djece.

Sedmi kontinent, kao projekt razvijanja filmske pismenosti kod djece predškolske dobi i osnovnoškolaca, zabilježio je svoj prvi jubilej. U Kinu Gorica (u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Velika Gorica) i u kinu Antonio Gandusio (u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Grada Rovinja) tijekom veljače i ožujka održavaju se filmske projekcije i druženja s gostima-filmašima za djecu velikogoričkih i rovinjskih osnovnih škola i vrtića. Druženja prolaze u već standardno odličnom raspoloženju a namjera im je, kako ističu organizatori, razvijanje kritičkog promišljanja i argumentiranog raspravljanja mladih o dostupnim filmskim sadržajima:

„Program je zamišljen kao nadopuna sadržajima medijske kulture u okviru nastave Hrvatskoga jezika u osnovnoj školi. U Rovinju se pokazao kao pun pogodak, a kako je Grad u cijelosti financirao provođenje projekta, ove godine s velikim zadovoljstvom mogu najaviti sudjelovanje čak 1200 djece“, izjavila je ravnateljica POU Rovinj Dubravka Svetličić.

„Kino Gorica realizira program na području Grada Velike Gorice i općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. S ovogodišnjim projekcijama ukupno će sudjelovati preko 10.000 učenika i predškolaca, a obzirom da program financijski podržava Grad Velika Gorica, cijene karata za učenike iznose simboličnih deset kuna. Raduje nas spoznaja da iz našeg kina izlaze vesela dječja lica koja su nešto više naučila o filmu i koja će nam se zbog toga i vraćati“, poručila je voditeljica kino djelatnosti POU Velika Gorica Vesna Gjurković.

Uz navedene gradove program sufinancira i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a ovogodišnje projekcije održavaju se u devet škola i dva dječja vrtića u Velikoj Gorici i okolnim mjestima te u svim rovinjskim školama i vrtićima. U program su uvršteni naslovi kao što su:

– britanski dugometražni animirani film „Buntovni stihovi“ nagrađen prestižnom europskom nagradom za animaciju Emile, koji kao predložak koristi klasične bajke Crvenkapicu, Snjeguljicu i Tri praščića;

– slovenski serijal „Koyaa“;

– animirani film „Phantom Boy“ u kojem se spajaju fantastika i detektivski žanr;

–  popularni njemački suvremeni igrani film za djecu „Krokodili iz predgrađa“;

– na Berlinskom filmskom festivalu nagrađeni nizozemski igrani film „Kauwboy“ i film „Uvijek svoja“, snimljen prema najprodavanijem francuskom romanu za djecu i mlade;

–  dirljiv autobiografski dokumentarno-animirani francuski film „Usvajanje odobreno“.

Od gostiju filmaša, s djecom će se družiti animatorica Antonija Veljačić, Petra Zlonoga, filmski kritičari Višnja Vukašinović, Silvestar Mileta, Boško Picula, Nino Kovačić, kompozitor filmske glazbe Hrvoje Nikšić, redatelj dokumentarnih filmova Igor Bezinović i redatelj Daniel Kušan. Za male filmofile u Rovinju gradske vlasti i POU Rovinj organizirani su i radionice optičkih igračaka.

Priredio B. V.

Leave a Reply


− 3 = 6

KULTURISTRA – Webpage of the Department of Culture of the Region of Istria


Kulturistra.hr is a website project that was startedby the Region of Istria and Metamedij Association with the goal to develop the cultural information services in the Region of Istria.
The project wants to offer information about recent events, as well as give access to different data bases, which will contain information about all the people involved in the Istrian cultural scene, cultural events, international contests, and potential international partners. This project aims to improve the communication on the vertical and horizontal level, which means between cultural institutions of the Region of Istria, between institutions and artists, and between the cultural institutions, artists, and the public.

CONTACT US

captcha

Copyright © kulturistra.hr 2019 | Impressum